SAD, Njemačka, Francuska i Britanija osudili Iran zbog ubrzanja proizvodnje obogaćenog uranijuma

Iran je tvrdio juče da nema ničeg novog u izvještaju IAEA: "Proizvodimo istu (stopu) obogaćenog uranijuma od 60 odsto. Nismo ništa promijenili i nismo razvili nove kapacitete"

5257 pregleda 9 komentar(a)
Iranski predsjednik Ebrahim Raisi, Foto: Reuters
Iranski predsjednik Ebrahim Raisi, Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države, Francuska, Njemačka i Velika Britanija osudile su Iran zbog ubrzanja proizvodnje obogaćenog uranijuma, kako je ukazano u izvještaju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

"Osuđujemo tu mjeru koja će dodatno zaoštriti stalnu eskalaciju iranskog nuklearnog programa", naveli su oni u zajedničkom saopštenju, ocjenjujući da iranska proizvodnja visoko obogaćenog uranijuma "nema nikakvo vjerodostojno civilno opravdanje".

Prema izvještaju IAEA, objavljenom u utorak, Iran je povećao svoju proizvodnju visoko obogaćenog uranijuma posljednjih nedjelja, mada je prethodno bio usporio tempo od sredine 2023. godine.

"Te činjenice su korak u lošem pravcu od strane Irana, sa posljedicom da se utrostručuje mjesečna proizvodnja uranijuma obogaćenog 60 odsto", navodi se u saopštenju Vašingtona, Pariza, Berlina i Londona, i izražava zabrinutost zbog znatnih rizika.

Kako se navodi, te odluke pokazuju da Iran nema volje da se sa dobrom voljom angažuje u deeskalaciji i pokazuje neodgovorno ponašanje u "kontekstu regionalnih tenzija". Oni su pozvali Teheran da u potpunosti sarađuje sa IAEA.

Iran je tvrdio juče da nema ničeg novog u izvještaju IAEA.

"Proizvodimo istu (stopu) obogaćenog uranijuma od 60 odsto. Nismo ništa promijenili i nismo razvili nove kapacitete", rekao je šef Iranske organizacije za atomsku energiju Mohamed Eslami, prenela je zvanična iranska agencija Irana.

Iran obogaćuje uranijum daleko od plafona od 3,67 odsto određenog međunarodnim sporazumom iz 2015. godine, i približava se nivou od 90 odsto potrebnom za proizvodnju atomske bombe. Iran ipak demantuje da želi da razvije atomsko oružje.

Sporazum o iranskom nuklearnom programu raspao se poslije povlačenja Vašingtona 2018. godine, na koje se odlučio tadašnji američki predsjednik Donald Tramp. Njegov nasljednik Džo Bajden pokušao je da oživi sporazum preko pregovora vođenih u Beču, ali oni su u zastoju od jleta 2022. godine.

Ipak, neprijateljstva su se pojačala poslednjih mjeseci, zbog sukoba između Izraela i palestinskog Hamasa. Vašington i Teheran se uzajamno optužuju da dodatno podstiču taj sukob.

Bonus video: