Glavna sindikalna centrala u Argentini pozvala na proteste i opšti štrajk 24. januara

Prvi put se dešava u 40 godina demokratije da se jedan argentinski predsednik suočava sa opštim štrajkom mesec i po dana od dolaska na vlast

5122 pregleda 0 komentar(a)
Predsjednik Argentine Havijer Milei, Foto: Reuters
Predsjednik Argentine Havijer Milei, Foto: Reuters

Vodeća sindikalna centrala u Argentini CGT pozvala je na opšti štrajk 24. januara zbog prvih ukaza i predloga zakona novog ultraliberalnog predsjednika Havijera Mileija.

Generalni sekretar CGT Hektor Daer objavio je na konferenciji za novinare da će štrajk i protesti početi ispred parlamenta koji će tada razmatrati predloge zakona, koji, kako je rekao, idu protiv cijelog društva i koncentrišu "sva javna ovlašćenja" oko predsjednika.

Prvi put se dešava u 40 godina demokratije da se jedan argentinski predsjednik suočava sa opštim štrajkom mjesec i po dana od dolaska na vlast.

Protesti se posebno odnose na ukaz vlade objavljen 20. decembra, kojim se otvara put ogromnoj deregulaciji privrede, i to na "nelegalan i neustavan način", rekao je šef sindikalne centrale.

Desničarski Milei najavio je 10. decembra kada je preuzeo dužnost sveobuhvatni plan smanjenja troškova i monetarnu reformu sa cilljem da transformiše argentinsku ekonomiju.

S obzirom da se očekuje da će inflacija dostići blizu 200 odsto do kraja godine, Milei se obavezao da će smanjiti državnu birokratiju i troškove i dozvoliti privatizaciju državnih industrija, kao način za povećanje izvoza i investicija.

Otprilike 300 ranije najavljenih zakonskih promena omogućiće privatizaciju mnogih državnih preduzeća i olabaviti zaštitu zakupaca, zaposlenih i kupaca.

Milei je juče podnio parlamentu detaljne predloge ili izmjene zakona koji se odnose na niz oblasti iz javne i privatne sfere - od fiskalnih do izbornih, radnog dana, proračuna penzija, kontrola i kažnjavanja demonstracija, do uvođenja 'ekspres razvoda'.

Taj veliki niz reformi, nazvan omnibus zakon, treba da razmotri parlament, a pravna mišljenja se razlikuju oko toga koliko treba da traje razmatranje 600 članova tog zakona, po nekima to će trajati mjesecima, a po nekima čak i godinama.

Prva serija mjera štednje koje je Milei objavio prvih dana predsjedništva već je počela da se primjenjuje i imala je momentalni efekat na novčanike Argentinaca.

Tako su se devalvacija nacionalne valute pesosa za 50 odsto, smanjenje subvencija za saobraćaj i energiju od početka januara, odmah odrazili na povećanje cijena, koje će pogoditi svakodnevni život više miliona Argentinaca.

Cilj vlade je drastično smanjenje hroničnog budžetskog deficita Argentine, koja je pogođena i godišnjom inflacijom od čak 160 posto.

Bonus video: