Bajden: Putin pokušava da uništi Ukrajinu i pokori njen narod, mora da bude zaustavljen

Bajden je istakao da američki Kongres mora da reaguje, prevaziđe podjele i odobri pomoć za Kijev

11540 pregleda 29 reakcija 32 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Američki predsjednik Džozef Bajden poručio je da najnoviji ruski raketni napad na Ukrajinu predstavlja "snažan podsjetnik svijetu da se nakon gotovo dvije godine katastrofalnog rata, Putinovi ciljevi nisu promijenili", prenosi Glas Amerike.

"On pokušava da uništi Ukrajinu i pokori njen narod. Mora da bude zaustavljen", naglasio je Bajden.

Rusija je danas izvela jedan od najvećih raketnih napada na Ukrajinu tokom rata, ubivši 31 civila, ranivši više od 120 ljudi i pogodivši stambene zgrade u Kijevu, na jugu i zapadu zemlje, saopštili su zvaničnici, prenijela je agencija Rojters.

Bajden je istakao da američki Kongres mora da reaguje, prevaziđe podjele i odobri pomoć za Kijev.

"Ako Kongres ne preduzme hitnu akciju u novoj godini, nećemo moći da nastavimo da šaljemo oružje i ključne protivvazdušne sisteme koji su Ukrajini potrebni da štiti svoj narod", naveo je Bajden u saopštenju.

Dodao je da bi Amerikanci trebalo da budu ponosni što je američka vojna podrška pomogla Ukrajini da se bori "za svoju slobodu i nezavisnost". Ulog su, kako je naglasio, budućnost NATO-a i bezbjednost Evrope i Amerike.

Republikanci u Kongresu blokiraju dalju vojnu pomoć Ukrajini.

Britanski premijer Riši Sunak rekao je da bi napad trebalo da podstakne svijet na dalju podršku Ukrajini.

"Rasprostranjeni napadi na ukrajinske gradove pokazuju da (ruski predsjednik Vladimir) Putin ne preza ni od čega da postigne svoj cilj da uništi slobodu i demokratiju. Moramo da i dalje budemo uz Ukrajinu - koliko god je potrebno", napisao je Sunak na društvenoj mreži Iks, bivšem Tviteru.

Britanski ministar odbrane Grent Šaps danas je najavio da će Britanija poslati Ukrajini oko 200 protivvazdušnih raketa poslije ruskog napada.

"Velika Britanija brzo reaguje da pobošlja ukrajinsku protivvazdušnu odbranu poslije Putinovih smrtonosnih vazdušnih napada. Stotine britanskih protivvazdušnih raketa isporučuju se Ukrajini da bi se osiguralo da ima ono što joj je potrebno da se odbrani od Putinovog varvarskog bombardovanja", napisao je Šaps na Iksu.

Bonus video: