Argentina pod novim predsjednikom neće da se priključi BRIKS-u: Trenutak nije "povoljan"

Argentina je bila među šest zemalja pozvanih u avgustu da se pridruže bloku koji čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika kako bi se stvorio blok od 11 zemalja

10163 pregleda 7 komentar(a)
Milei, Foto: Reuters
Milei, Foto: Reuters

Argentina je danas zvanično objavila da se neće pridružiti ekonomskom bloku zemalja u razvoju BRIKS, što je još jedna dramatična promjena u spoljnoj i ekonomskoj politici te južnoameričke zemlje otkako je na njeno čelo došao krajnje desničarski populistički predsjednik Havijer Milei.

U pismu upućenom liderima Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike — svim članicama BRIKS-a — Milei je napisao da trenutak nije "povoljan" da se Argentina pridruži kao punopravna članica.

Pismo je datirano na 22. decembar, ali ga je argentinska vlada objavila danas, posljednjeg radnog dana 2023. godine.

Argentina je bila među šest zemalja pozvanih u avgustu da se pridruže bloku koji čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika kako bi se stvorio blok od 11 zemalja.

Argentina je trebalo da se pridruži 1. januara 2024.

U ovoj zemlji se ekonomska kriza produbljuje, a Mileijev prethodnik, bivši predsjednik Alberto Fernandez, koji je lijevi centrista, podržao je pridruživanje BRIKS-u kao priliku da se dođe do novih tržišta.

BRIKS trenutno čini oko 40 odsto svjetske populacije i više od četvrtine svjetskog BDP-a.

Ali ekonomska previranja u Argentini mnoge su natjerale da se užele promjena, pa su birači na čelo zemlje doveli političkog autsajdera Mileija.

Milei, koji sebe definiše kao "anarhokapitalistu" — struja unutar liberalizma koja teži da eliminiše državu — sproveo je niz mjera za deregulaciju ekonomije, koja je posljednjih decenija bila obilježena snažnim državnim intervencionizmom.

U spoljnoj politici, on je proglasio puno usklađivanje sa "slobodnim nacijama Zapada", posebno Sjedinjenim Američkim Državama i Izraelom.

Bonus video: