Sirijska opservatorija: 23 proiranska borca ubijena u izraelskom udaru na istoku Sirije

Ranije je bilo riječi da su to bili američki udari, a sada se pretpostavlja da ih je izveo Izrael

3304 pregleda 0 komentar(a)
Izraelski vojnici na okupiranim Golanskim visoravnima, na granici sa Sirijom, Foto: Reuters
Izraelski vojnici na okupiranim Golanskim visoravnima, na granici sa Sirijom, Foto: Reuters

Najmanje 23 proiranska borca ubijena su u subotu na istoku Sirije u vazdušnim udarima koje je, kako izgleda, izveo Izrael, saopštila je danas Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Kako je u saopštenju navedeno, ubijeni su pet Sirijaca, četiri pripadnika libanskog Hezbolaha, šest Iračana i osam Iranaca u napadima pred zoru kraj iračke granice.

Ranije je bilo riječi da su to bili američki udari, a sada se pretpostavlja da ih je izveo Izrael.

Anonimni američki vojni zvaničnik je rekao da SAD "nisu izveli nikakve odbrambene udare tokom noći".

Opservatorija sa sjedištem u Velikoj Britaniji je saopštila da su cilj napada bile vojne mete u Albu Kamalu i okolini u provinciji Deir Ezor i dodala da su isporuke oružja iz Iraka i skladište municije takođe pogođeni.

Izrael rijetko komentariše pojedinačne napade u Siriji, ali je više puta istakao da neće dozvoliti da njegov najveći neprijatelj Iran, koji podržava Vladu predsjednika Bašara Asada, proširi prisustvo u toj zemlji.

Opservatorija je takođe navela da su u subotu "izraelske rakete ciljale skladišta i baze proiranskih grupa” kraj aerodroma u gradu Alepu na sjeveru, ubivši četvoricu stranih boraca.

Sirijski državni mediji su, pozivajući se na vojni izvor, objavili da je "izraelski neprijatelj izveo vazdušni napad ciljajući više mjesta južno od grada Alepa".

Tokom građanskog rata koji traje više od decenije, Izrael je izveo stotine vazdušnih napada na sirijsku teritoriju, uglavnom na snage koje podržava Iran i borce Hezbolaha, te sirijske vojne pozicije.

Od početka rata protiv palestinskog Hamasa 7. oktobra ti napadi su pojačani.

Uz to je gotovo svakodnevna razmjena vatre na izraelsko-libanskoj granici između Izraela i Hezbolaha, saveznika Hamasa u južnom Libanu.

Bonus video: