Čad imenovao bivšeg vođu opozicije za prelaznog premijera

Sporazumom između čadskog ministra za pomirenje i Masrine političke stranke, koji je postignut prije dva mjeseca, izgnanom političaru i drugim opozicionim predstavnicima dozvoljeno je da se vrate u zemlju

2075 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Bivši opozicioni lider Čada - Saučes Masra - koji se nedavno vratio iz izgnanstva, imenovan je za prelaznog premijera te države u centralnoj Africi.

Masra će biti premijer tokom prelaska Čada na civilnu vlast, rekao je generalni sekretar vlade Mahamat Ahmad Alhabo preko državne televizije.

Masra, predsjednik opozicione stranke Transformatori, pobjegao je iz Čada u oktobru 2022. godine, i tadašnja vojna vlada privremeno je zabranila rad sedam stranaka, uključujući Masrinu, što je bio odgovor na proteste protiv odluke privremenog nacionalnog lidera Idrisa Debija da produži svoju vladavinu za još dvije godine.

U tim protestima je poginulo više od 60 ljudi, a vlada ih je osudila kao "pokušaj puča".

Sporazumom između čadskog ministra za pomirenje i Masrine političke stranke, koji je postignut prije dva mjeseca, izgnanom političaru i drugim opozicionim predstavnicima dozvoljeno je da se vrate u zemlju.

Prošlog mjeseca, na referendumu, usvojen je novi Ustav, što je ključni korak ka izborima u ovoj godini i eventualnom povratku na civilnu vlast.

Debi je proglašen za šefa države nakon smrti svoga oca, u aprilu 2021. godine. Opozicija je takav prenos vlasti nazvala državnim udarom, ali je kasnije pristala da prihvati Debija kao privremenog vođu u narednih 18 mjeseci.

Bonus video: