Više od 100 mrtvih: Eksplozije na godišnjicu smrti uticajnog iranskog generala

Neimenovani zvaničnik rekao je državnoj novinskoj agenciji IRNA da su "teroristi daljinski aktivirali dvije eksplozivne naprave postavljene duž puta koji vodi ka groblju mučenika u Kermanu"

27217 pregleda 14 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Ažurirano: 03.01.2024. 15:41h

Više od 100 osoba ubijeno je, a više desetina ranjeno, u dvije eksplozije na svečanosti u Iranu, održanoj na četvrtu godišnjicu smrti Kasema Solejmanija, nekadašnjeg vođe specijalnih jedinica Kuds, saopštili su zvaničnici.

Iranska državna televizija izvijestila je o prvoj, a zatim i drugoj eksploziji tokom događaja na groblju gdje je Solejmani sahranjen u gradu Kermanu, na jugoistoku zemlje.

„Eksplozije su izazvane terorističkim napadima“, prenijeli su državni mediji riječi lokalnog zvaničnika u provinciji Kerman, piše Rojters.

Neimenovani zvaničnik rekao je državnoj novinskoj agenciji IRNA da su "teroristi daljinski aktivirali dvije eksplozivne naprave postavljene duž puta koji vodi ka groblju mučenika u Kermanu".

Nijedna grupa zasad nije preuzela odgovornost za napad.

iran napad
foto: REUTERS

Babak Jektaparast, portparol iranske hitne službe, kasnije je rekao da su 73 osobe poginule, a da je 170 njih povrijeđeno. Državna televizija je kasnije objavilo da je ubijeno najmanje 100 ljudi.

Poluzvanični Nournews je ranije naveo da je "nekoliko kanistera sa gasom eksplodiralo na putu koji vodi ka groblju".

Državna televizija je prikazala spasioce Crvenog polumjeseca koji ukazuju pomoć ranjenim ljudima na ceremoniji, gdje se stotine Iranaca okupilo da obilježe godišnjicu Solejmanijeve smrti.

Neke iranske novinske agencije navode da je broj ranjenih mnogo veći. „Naši timovi za brzo reagovanje evakuišu povrijeđene... Ali gužve blokiraju puteve“, rekao je za državnu TV Reza Falah, šef Crvenog polumjeseca provincije Kerman.

Solejmani
Solejmanifoto: Reuters

Eksplozije su bile u blizini džamije Saheb al-Zaman, u Kermanu, na jugu Irana, javila je državna televizija.

General Kasim Solejmani, koji je bio na čelu svih iranskih vojnih operacija na Bliskom istoku, ubijen je u napadu američkim dronom na bagdadskom aerodromu. Iranski vrhovni vođa Ajatolah Ali Hamenei proglasio je trodnevnu žalost povodom njegove smrti.

Bonus video: