Pozivi na genocid svakodnevna pojava

Grupa istaknutih Izraelaca poziva pravosudne organe da spriječi normalizaciju govora koji zagovara uništenje Palestinaca

6712 pregleda 24 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Grupa istaknutih Izraelaca optužila je pravosudne vlasti te zemlje da ignorišu "obimno i otvoreno" podsticanje na genocid i etničko čišćenje u Gazi od strane uticajnih javnih ličnosti. U pismu upućenom državnom i okružnim tužiocima, zahtijevaju preduzimanje akcija kako bi se zaustavila normalizacija jezika koji krši i izraelsko i međunarodno pravo, prenio je "Gardijan".

"Prvi put otkad pamtimo, eksplicitni pozivi za izvršenje zločina, kako je navedeno, protiv miliona civila, postali su legitiman i redovan dio izraelskog diskursa", naveli su. "Danas, ovakvi pozivi su svakodnevna pojava u Izraelu".

Gaza
foto: REUTERS

Među potpisnicima pisma je jedan od najpoznatijih izraelskih naučnika, član Kraljevskog društva profesor David Harel, zajedno sa drugim akademicima, bivšim diplomatama, bivšim članovima Kneseta, novinarima i aktivistima. U pismu na 11 stranica, čiji je nosilac advokat za ljudska prava Mihael Sfard, navedeni su primjeri "diskursa uništenja, protjerivanja i osvete".

Na listi Izraelaca koji su podsticali ratne zločine su ministri u vladi i članovi Kneseta, bivši visoki vojni zvaničnici, akademici, i medijske ličnosti od kojih su pojedini pozivali na nuklearni napad na Gazu i na potpuno uništenje tamošnjeg stanovništva.

Sfard je izjavio da ga je zaprepastila brzina sa kojom su podsticanje na genocid i druge ekstremne izjave postali normalizovani u Izraelu. "Nikada nisam mogao zamisliti da ću morati napisati ovakvo pismo", naveo je on. "Činjenica da je ovakav govor potpuno napustio daleke, nevažne rubove i ušao u mejnstrim na tako masivan način, za mene je nezamisliva".

"Prva opasnost je da će ljudi postupati u skladu s takvim govorom, a zatim imamo pitanje kakvo društvo ćemo biti kada ovakav govor upravlja našim odnosom prema Palestincima. Tu govorimo o 2,3 miliona stanovnika Gaze, a većina njih su maloljetnici", navodi se u pismu.

Bonus video: