Žena koju baš ne vole u Izraelu na novom poslu za Ujedinjene nacije

Holandska diplomatkinja i političarka Sigrid Kag postaje koordinatorka UN za humanitarnu pomoć Pojasu Gaze

6653 pregleda 1 komentar(a)
Sigrid Kag na Savjetu bezbjednosti UN, Foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken/Wikimedia Commons
Sigrid Kag na Savjetu bezbjednosti UN, Foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken/Wikimedia Commons

Ona je iskusna diplomatkinja i bila je na brojnim visokim funkcijama u Ujedinjenim nacijama.

Ipak, ova pozicija će vjerovatno biti ekstremni izazov za Sigrid Kag (62). Naime, od ponedjeljka (8. januar) Holanđanka će u ime Ujedinjenih nacija upravljati humanitarnom pomoći za Pojas Gaze.

Zadatak je ogroman. Čak i prije nego što je Hamas, koji je klasifikovan kao teroristička organizacija od strane Izraela, EU, SAD i drugih zemalja, napao Izrael 7. oktobra, dobrih 80 odsto stanovništva u Gazi zavisilo je od humanitarne pomoći.

Uništena infrastruktura u Gazi

U međuvremenu, bombardovanje i kopnena ofanziva izraelske vojske, koja traje dva mjeseca, uništili su velike djelove infrastrukture u Pojasu Gaze. Borbe na tom području, koje ima samo 360 kvadratnih kilometara, dovele su do internog raseljavanja stotina hiljada ljudi.

Prema navodima lokalnog Ministarstva zdravlja, kojim rukovodi Hamas, u izraelskom bombardovanju i ofanzivi do sada je pobijeno više od 20.000 ljudi.

Izraelska vojska očekuje da bi borbe mogle da potraju mjesecima, što znači da će skoro svi od 2,3 miliona stanovnika Gaze zavisiti od humanitarne pomoći tokom cijele godine.

Istovremeno, u Izraelu postoji zabrinutost da bi međunarodne isporuke humanitarne pomoći mogle biti iskorišćene za dopremanje oružja, municije i goriva za borce Hamasa u Pojas Gaze.

U ovom teškom okruženju, Sigrid Kag ima zadatak da koordinira i nadgleda međunarodnu pomoć – i da etablira mehanizam UN za ubrzanje isporuke pomoći preko država koje nisu uključene u sukob.

Savjet bezbjednosti UN se dugo borio da donese rezoluciju koja poziva na „bezbjednu i neometanu isporuku humanitarne pomoći velikih razmjera“ u Gazu. Usvojena je krajem decembra, a sa njom i nova funkcija Sigrid Kag.

Povratak u UN

Kag je jedna od vodećih političarki u Holandiji. Ona pripada lijevo-liberalnoj stranci D66 i obavljala je nekoliko najviših političkih funkcija u zemlji. Bila je zamjenica šefa vlade, te ministarka finansija i spoljnih poslova za vrijeme dugogodišnjeg premijera Marka Rutea.

Međutim, nakon raspada vladine koalicije i raspisivanja novih izbora krajem novembra, majka četvoro djece najavila je povlačenje iz holandske politike. Kag i njenoj porodici je ranije nekoliko puta prijećeno – uključujući i prijetnje onih koji negiraju postojanje koronavirusa.

No, pauza očigledno nije dugo trajala. Kada 8. januara Kag preuzme dužnost u UN, vratiće se zapravo na staro radno mjesto. S obzirom da je studirala arabistiku, decenijama je radila za UN i imala nekoliko visokih pozicija u svjetskoj organizaciji.

Od 1994. do 1997. bila je šefica za odnose sa donatorima u Agenciji Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) u Jerusalimu. Kasnije je, između ostalog, bila šefica regionalne direkcije Unicefa za Bliski istok i sjevernu Afriku u Amanu.

Prije desetak godina predvodila je zajedničku misiju Ujedinjenih nacija i Organizacije za zabranu hemijskog oružja za uništavanje sirijskog hemijskog oružja, nakon čega je postala specijalna predstavnica UN za Liban.

Žena „koja nikad ne spava“

Kag je dokazana ekspertkinja za Bliski istok. Tečno govori šest jezika, uključujući arapski. I decenijama je u braku sa Palestincem Anisom al Kagom. On je u vrijeme palestinskog lidera Jasera Arafata bio zamjenik ministra za međunarodnu saradnju u Palestinskim autonomnim vlastima.

Kasnije je Al Kag osnovao Međunarodni forum za mir, čiji je cilj promovisanje dijaloga između Izraelaca i Palestinaca, Evropljana i mediteranskih zemalja, kao i sprovođenje projekata kulturnog, ekonomskog i društvenog razvoja.

Međunarodne diplomate su Kag posebno hvalile za rad na uništavanju zaliha hemijskog oružja u Siriji, zbog čega je dobila nadimak „Gvozdena žena“.

Navodi se da je sirijski diplomata jednom rekao da je Sigrid Kag „žena koja nikada ne prestaje da radi i praktično nikada ne spava“.

Kritika izraelskih doseljenika

Međutim, njeno imenovanje nije samo pozitivno primljeno u Izraelu. Razni mediji u zemlji izvijestili su da je Kag u prošlosti više puta kritikovala izraelsku politiku.

Kao zamjenica premijera Holandije, više puta se sukobila sa svojim šefom Markom Ruteom zbog njegove navodne proizraelske politike.

Jednom je navodno izraelske doseljenike opisala kao „ilegalne koloniste na zaplijenjenoj zemlji“.

Odnosi Izraela sa UN ne smatraju se napetim tek od govora generalnog sekretara UN Antonija Gutereša. U Jerusalimu na se na UN kritički gleda zbog stabilne propalestinske većine država sa globalnog juga u Generalnoj skupštini UN.

Sigrid Kag će stoga morati da uloži mnogo diplomatskog napora da bi pružila humanitarnu pomoć ljudima u Gazi. Vjerovatno neće mnogo spavati ni na svom novom poslu.

Bonus video: