Masovno prizemljivanje Boinga 737 MAX 9, Junajted otkrio probleme sa vratima na ovom tipu aviona

Prije gotovo pet godina, regulatori širom svijeta povukli su iz saobraćaja sve Boingove avione 737 Max zbog dvije nesreće u kojima je poginulo 346 ljudi

16359 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Odluka američkog regulatora o prizemljenju svih aviona tipa Boinga 737 MAX 9 nakon najnovijeg incidenta u SAD pokrenula je talas reakcija regulatora i prevoznika, piše Slobodna Evropa.

CNN javlja da je kompanija Junajted erlajnz saopštila da je prilikom inspekcije otkrila da na jednom broju njenih Boinga 737 MAX 9 - vrata nisu dovoljno dobro pričvršćena, tj da se "čini da postoji instalacioni problem sa zaptivačem vrata".

"Na primjer, šrafovima je potrebno dodatno zavrtanje", navodi se u saopštenju Junajteda, koji je inspekciju sproveo po naređenju američkog regulatora FAA.

Nakon što je u subotu došlo do užasavajućeg ispadanja vrata pod pritiskom usred leta i prinudnog povratka aviona Aljaska Erlajnza na aerodrom u Portlandu, FAA je privremeno prizemljila Boingove avione 737 Max 9 radi bezbjednosnih testova.

I Evropska agencija za bezbjednost vazdušnog saobraćaja (EASA) je prihvatila odluku FAA, naglasivši ujedno da prevoznici iz članica EU ove avione ne koriste, piše Rojters na koji se poziva RSE.

Prije gotovo pet godina, regulatori širom svijeta povukli su iz saobraćaja sve Boingove avione 737 Max zbog dvije nesreće u kojima je poginulo 346 ljudi.

Trenutno, svjetski prevoznici koriste oko 215 Boingovih mlaznjaka tipa 737 Max 9, pokazuju podaci analitičke firme za vazduhoplovstvo Sirijum, a oko 170 njih ima vrata kakva su u subotu otpala usred leta aviona Aljaska erlajnza.

Ostali modeli imaju drugačiji tip vrata za evakuaciju.

Britanska uprava za civilno vazduhoplovstvo je izvjestila u subotu da u Velikoj Britaniji nisu registrovati avioni na koje se odnosi direktiva američke Savezne uprave za vazduhoplovstvo (FAA).

Dodala je i da će od svih operatera aviona 737 Max 9 koji uđu u britanski vazdušni prostor tražiti da poštuju uredbu američkog regulatora.

Kineski regulator je zatražio pojedinosti o incidentu, rekao je u subotu upućeni izvor.

Blumberg je ranije javio da Kina još nije odlučila da li će nešto da preduzme.

Brazilski regulator ANAC je objavio u nedjelju da se odluka američkog FAA automatski primjenjuje na sve letove u Brazilu.

Napomenuo je i da avione tog tipa na međunarodnim letovima na relaciji prema aerodromu Gvarulhos u Sao Paulu koristi samo kompanija Kopa erlajnz.

Transport Kanada je izvjestila u nedjelju da kanadski prevoznici ne koriste avione Boeing 737 Max 9.

Regulator Ujedinjenih Arapskih Emirata je naglasio u nedjelju da nijedan njihov nacionalni prevoznik ne koristi letjelice na koje se nalog američkog regulatora odnosi.

Indijska uprava za civilno vazduhoplovstvo (DGCA) je navela u ponedjeljak da su Boeingovi avioni 737 Max 8 "prošli" test.

Istakli su i da nijedan indijski prevoznik ne koristi 737 Max 9.

Aviokompanija Aljaska erlajnz je prizemljila u subotu svih 65 Max 9 aviona, a nakon propisanih provjera i radova na održavanju vratila je u saobraćaj njih 18.

U nedjelju su, međutim, otkazali 170 letova i još 60 u ponedjeljak, nakon naloga FAA.

Među američkim prevoznicima Boinge 737 Max 9 koristi još samo Junajted erlajnz, koji je u subotu privremeno obustavio sve njihove letove radi inspekcije. U nedjelju je otkazao 230 letova.

Junajted je krajem septembra imao u floti 26 aviona tipa Boeing Max 9, ali ih koristi u dvije različite konfiguracije.

Bonus video: