"PREVELIKI PRIVATNI DUG"

"ZOMBI EKONOMIJE" Nova svjetska ekonomska kriza je gotovo neizbježna?

Stivi Kin, ekonomista sa Univerziteta Kingston u Londonu ima nove crne prognoze i upozorava na Kinu koja ima produženi kredit s godišnjom stopom od oko 25 odsto
77 pregleda 4 komentar(a)
Ekonomska kriza, Foto: Shutterstock
Ekonomska kriza, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.08.2017. 16:07h

Deset godina nakon što je počela svjetska ekonomska kriza, jedan od svega nekolicine ekonomista koji su predvidjeli krah berzi, profesor Stivi Kin, ekonomista sa Univerziteta Kingston u Londonu, upozorio je da je još jedan ovakav scenario “gotovo neizbježan”, prenosi Rojters.

Kin ima nove crne prognoze i za to krivi preveliki privatni dug, ali i upozorava na Kinu koja ima produženi kredit s godišnjom stopom od oko 25 odsto.

“Još jedna finansijska kriza mogla bi biti vrlo blizu ako se ne usvoji znatno drugačiji pristup. Previše smo usredsređeni na državni dug, ali pravi je problem onaj privatni”, rekao je Kin, prenosi capital.ba.

On je dodao da krizu u Velikoj Britaniji nije izazvala potrošnja Vlade.

“To je apsurd. To bi tehnički značilo da je Vladina potrošnja u Velikoj Britaniji izazvala finansijsku krizu u SAD, što je čista glupost. Taj pristup donio nam je štednju posljednjih 10 godina, što je samo dodatno oslabilo ekonomiju”, poručuje Kin.

Ono što se zanemaruje, objašnjava Kin, je da je nivo privatnog duga u Velikoj Britaniji dostigao 195 procenata BDP poslije krize.

Trenutno je na oko 170 procenata, to je i dalje tri puta više od nivoa duga koji je Engleska prešla prije ere Margaret Tačer.

“Sa količinom duga koji samo sjedi tamo, vrlo je vjerovatno da ćemo imati još jednu krizu, ali još vjerovatnije je da ćemo imati stagnaciju”, kaže Kin.

Ovaj put krizu predviđa zbog takozvanih "zombi ekonomija".

“Glavni razlog za zabrinutost je ono što ja zovem"zombi" ekonomijama, kao što su Australija, Belgija, Kina, Kanada i Južna Koreja, koje su izbjegle prošlu krizu pozajmicama. One sada imaju veći teret duga s kojim se moraju suočiti kada stigne sljedeća kriza, što bi moglo biti između 2017. i 2020. godine”, navodi on.

Prema njegovim riječima, te ekonomije su približne veličine kao američka. Tako da kada one padnu, objasnio je ekonomista, dogodiće se kriza koja će pogoditi ostatak svijeta”,

On je kazao da je “Kina je poseban slučaj”, i dodao kako ona ima produženi kredit s godišnjom stopom oko 25 odsto.

“S dugom privatnog sektora koji prelazi 200 odsto BDP-a, najviše liči prezaduženim ekonomijama Irske i Španije prije 2008. godine”, zaključuje ekonomista.