Šef Pentagona ima rak prostate, Bajden saznao naknadno

Otkriće raka daje odgovor na glavno pitanje o Ostinovoj hospitalizaciji koja sada traje osam dana. Ali, to može samo povećati pitanja odgovornosti, pošto je predsjednik Džo Bajden saznao za dijagnozu raka tek u utorak, iako je postavljena prije oko mjesec dana

12250 pregleda 5 komentar(a)
Ostin, Foto: Reuters
Ostin, Foto: Reuters

Sekretar SAD za odbranu Lojd Ostin je nedavno operisan od raka prostate, a kasnije je bio u bolnici i zbog liječenja infekcije urinarnog trakta povezane s tom operacijom, rekli su njegovi ljekari u utorak, dok Bijela kuća za to nije znala.

Otkriće raka daje odgovor na glavno pitanje o Ostinovoj hospitalizaciji koja sada traje osam dana. Ali, to može samo povećati pitanja odgovornosti, pošto je predsjednik Džo Bajden saznao za dijagnozu raka tek u utorak, iako je postavljena prije oko mjesec dana.

"Niko u Bijeloj kući nije do jutros znao da sekretar Ostin ima rak prostate", rekao je u utorak Džon Kirbi, portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost. "A predsjednik je obaviješten odmah potom".

Ostin je razgovarao s Bajdenom u subotu, istog dana kada je izdao saopštenje da je mogao da bolje postupi i obavijesti javnost da je bio bolnici, ali u tom telefonskom razgovoru predsjedniku nije rekao da ima rak.

Sedamdesetogodišnji Ostin primljen je u Nacionalni vojni medicinski centar Volter Rid 22. decembra i podvrgnut je operaciji radi uklanjanja raka. Nedjelju dana kasnije dobio je infekciju. Bajdenu i drugim visokim zvaničnicima administracije danima nije rečeno o njegovoj hospitalizaciji ili raku.

Po riječima ljekara, rak je otkriven kada je Ostin imao redovan opšti pregled početkom decembra. Rekli su da je "podvrgnut minimalno invazivnoj hirurškoj proceduri" i otišao je kući sljedećeg dana. Ali, 1. januara prijavio je mučninu i jak bol zbog infekcije, te se vratio u bolnicu.

Rekli su da mu je rak prostate rano otkriven i da je prognoza odlična.

Otkriće raka dolazi nakon nekoliko dana upornih pitanja o Ostinovoj hospitalizaciji i kašnjenja u obavještavanju ključnih lidera što postavlja više pitanja o transparentnosti i vjerodostojnosti Ministarstva odbrane koje je u protekla četiri dana reklo da je on bio u bolnici radi "jedne odabrane manje medicinske procedure", a ne operacije prostate.

U utorak još nije jasno kako će bolest uticati na Ostinov rad i putovanja.

Nedostatak transparentnosti u vezi sa Ostinovom hospitalizacijom, uključujući propust da se Bajdenu i drugim najvišim zvaničnicima danima to saopšti, izazvao je oštre kritike.

Nekoliko poslanika opozicionih republikanaca je čak reklo da Ostin treba da bude smijenjen. A u utorak šef osoblja Bijele kuće je naredio članovima kabineta da ga obavijeste ako ne mogu da obavljaju svoje dužnosti.

Portparol Pentagona je jednog zaposlenog koji je obolio od gripa okrivio za propust što Bajden i drugi najviši zvaničnici danima nisu bili obaviješteni da je Ostin hospitalizovan i da je predao vlast svojoj zamjenici Ketlin Hiks.

Pentagon je u ponedjeljak izdao memorandum i proširio krug lidera koje bi ministar odbrane morao da obavijesti o bilo kakvom prenošenju ovlašćenja kako bi se osiguralo da, u budućnosti, "propisno i blagovremeno obavještava predsjednika i Bijela kuća i, po potrebi, Kongres Sjedinjenih Država i američku javnost".

Bonus video: