Predsjednik Ekvadora proglasio stanje "unutrašnjeg oružanog sukoba"

Noboa naredio "neutralizaciju" bandi umiješanih u trgovinu drogom

5533 pregleda 3 komentar(a)
Vojska na ulicama, Foto: Reuters
Vojska na ulicama, Foto: Reuters

Predsjednik Danijel Noboa proglasio je dekretom objavljenim u utorak da je Ekvador u stanju "unutrašnjeg oružanog sukoba" i naredio "neutralizaciju" bandi umiješanih u trgovinu drogom.

Predsjedničkim dekretom se priznaje "postojanje unutrašnjeg oružanog sukoba" i nalaže se "mobilizacija i intervencija oružanih snaga i policije (...) da bi se garantovao suverenitet i nacionalni integritet protiv organizovanog kriminala, terorističkih organizacija i nedržavnih zaraćenih strana".

Predsjednik Noboa takođe naređuje "neutralizaciju" svih kriminalnih grupa i daje iscrpnu listu: "Aguilas, AgilasKiler, Ak47, Kabaljeros Oskuros, ČoneKiler, Čoneros, Kovičeros, Kuartel de las Feas, Kubanos, Fatales, Ganster, Kater Piler, Lagartos, Latin Kings, Lobos, Los p.27, Los Tiburones, Mafia 18, Mafia Trebol, Patrones, R7, Tiguerones".

Te bande, od kojih su većina bile samo ulične prije svega nekoliko godina, postale su krvavi akteri trgovine drogom sa međunarodnim pipcima, pošto je Ekvador postao glavna izvozna tačka za kokain proizveden u Peruu i susjednoj Kolumbiji. Ta zemlja je danas opustošena nasiljem bandi i trgovaca drogom.

Javni neprijatelj broj 1, vođa Chonerosa (bande od oko 8.000 ljudi, prema ekspertima), Adolfo Macias, alias "Fito", pobjegao je u nedjelju iz zatvora u Gvajakilu, što je izazvalo neviđenu bezbjednosnu krizu u čitavoj zemlji, veliki izazov za predsjednika Nobou (36), izabranog novembra prošle godine na obećanju da će ponovo uspostaviti bezbjednost.

Šef države podvlači u posljednjoj tački svog ukaza potrebu da oružane snage djeluju "po međunarodnom humanitarnom pravu i uz poštovanje ljudskih prava".

Bonus video: