Premijer Iraka: Američko prisustvo destabilizujuće, vojnici da se ubrzo povuku

Mohamed Šija al-Sudani je kazao da o povlačenju treba tek pregovarati

5409 pregleda 3 komentar(a)
Sudani, Foto: Reuters
Sudani, Foto: Reuters

Premijer Iraka Mohamed Šija al-Sudani izjavio je danas da Bagdad želi da se američki vojnici ubrzo povuku sa teritorije te države, ali da još nije određen rok.

Američko prisustvo u Iraku okarakterisao je kao "destabilizujuće" usljed regionalnih trzavica zbog rata u Gazi.

Šiitske muslimanske frakcije, od kojih su mnoge bliski Iranu, godinama traže odlazak američkih koalicionih snaga. Ti pozivi su jači od niza američkih napada na militantne grupe povezane sa Iranom, koje su dio snaga bezbjednosti Iraka.

Napadi koji su bili odgovor na desetine napada bespilotnim letjelicama i projektilima na američke snage otkako je Izrael napao Gazu, izazivaju bojazan da bi Irak ponovo mogao da postane poprište sukoba.

"Potrebno je reorganizovati ovaj odnos tako da nijednoj strani - ni domaćoj ni inostranoj, ne bude opravdanje za narušavanje stabilnosti u Iraku i regionu", rekao je premijer u intervjuu Rojtersu.

Sudani je dodao da o povlačenju treba tek pregovarati.

"Hajde da se dogovorimo oko vremenskog okvira što, iskreno, treba da bude brzo, kako ne bi dugo ostali pa da se napadi i dalje dešavaju", rekao je on i dodao da bi samo okončanje rata Izraela i Hamasa sprečilo rizik od eskalacije sukoba u regionu.

Bonus video: