"Nije važno ko si, ko je tvoj otac ili kako se prezivaš. Da, gledam u tebe Hantere Bajdenu. Ti nisi iznad zakona"

Republikanska članica donjeg doma Kongresa Nensi Mejs je tražila da se Hanter Bajden uhapsi, dok ga je republikanska članica Predstavničkog doma Mardžori Tejlor Grin nazvala kukavicom

12629 pregleda 6 komentar(a)
Hanter Bajden, Foto: Reuters
Hanter Bajden, Foto: Reuters

Hanter Bajden u srijedu je neočekivano prisustvovao pretresu na kojem republikanski kongresmeni traže da se glasa o optužbi za nepoštovanje Kongresa protiv njega, zato što nije svjedočio u istrazi o opozivu čija je meta njegov otac, američki predsjednik Džo Bajden.

Mlađi Bajden se nije obraćao novinarima i sjedio je u sali sa svojim advokatom, dok su se članovi Odbora Predstavničkog doma za nadzor vlade prepirali i kritikovali ga zbog iznenadnog pojavljivanja na pretresu.

"Nije važno ko si, ko je tvoj otac ili kako se prezivaš. Da, gledam u tebe Hantere Bajdenu. Ti nisi iznad zakona. Previše si uplašen da daš iskaz, a ipak si danas došao ovdje", rekla je republikanska članica donjeg doma Kongresa Nensi Mejs.

Mejs je tražila da se Hanter uhapsi, dok ga je republikanska članica Predstavničkog doma Mardžori Tejlor Grin nazvala kukavicom. Demokratski članovi odbora tražili su da se Bajdenovom sinu dozvoli da javno govori.

Predsjedavajući odbora Džejms Komer bezuspješno je pokušavao da uspostavi kontrolu nad haotičnim pretresom.

"Gospodin Bajden ne odlučuje o pravilima, mi odlučujemo", rekao je Komer.

Republikanci u Predstavničkom domu tvrde da su predsjednik i njegova porodica nelegalno profitirali od odluka u čijem donošenju je Bajden učestvovao kada je bio potpredsjednik SAD od 2009. do 2017. godine. Bijela kuća i Hanter Bajden negiraju optužbe.

Hanter je suočen sa drugim pravnim problemima. U četvrtak bi, pred federalnim sudom u Los Anđelesu, trebalo da se izjasni o krivičnim optužbama da nije platio porez u iznosu od milion 400 hiljade dolara. U Delaveru je protiv njega podignuta optužnica da je lagao o upotrebi narkotika kada je kupovao pištolj. Izjasnio se da nije kriv za te optužbe.

Demokratski kongresmen Džered Moskovic upitao je zašto odbor ne bi prihvatio da Bajden svjedoči na današnjem pretresu.

"Svjedok je prihvatio poziv predsjedavajućeg. Ispostavilo se da je danas ovdje. Hajde da glasamo. Ko želi da sada, danas čuje šta Hanter ima da kaže"?

Bajdenov sin je ubrzo poslije toga napustio pretres. Njegov advokat Ejb Lovel kratko se poslije obratio novinarima.

"Ponudili smo da sarađujemo sa odborima Predstavničkog doma da vidimo kako i koje relevantne informacije mogu da se ponude za bilo koju legitimnu istragu. Naših pet prvih ponuda je ignorisano. A zatim u novembru, izdali su obavezujući poziv za davanje iskaza iza zatvorenih vrata, što je taktika koju su republikanci više puta zloupotrebljavali u svojem političkom krstaškom ratu da selektivno odaju informacije i pogrešno ih predstavljaju", ustvrdio je Lovel.

Republikanci u Predstavničkom domu su izdali obavezujući poziv Hanteru Bajdenu da svjedoči iza zatvorenih vrata 13. decembra, u okviru istrage. On je poručio da je spreman da javno svjedoči, što su republikanci odbili, navodeći da mora da pristane i na iskaz iza zatvorenih vrata, uz javno svjedočenje.

Na dan kada je trebalo da svjedoči, Hanter Bajden se pojavio ispred Kongresa i obratio se novinarima, ali nije davao iskaz.

Nakon što odbor glasa o nepoštovanju Kongresa, onda se puni sastav Predstavničkog doma izjašnjava o tome da li da to proslijedi federalnom tužilaštvu. Odluke o nepoštovanju, koje Kongres usvaja, obično sprovodi Sekretarijat za pravosuđe, prema podacima kongresne istraživačke službe.

Prema službi, Predstavnički dom je od 2008. godine optužio 10 osoba za nepoštovanje Kongresa, ali je Sekretarijat za pravosuđe odlučio da podigne optužnice samo protiv Stiva Benona i Pitera Navara, saradnika bivšeg predsjednika Donalda Trampa.

Benon je osuđen na četiri mjeseca zatvora, ali se žalio, dok je Navaro proglašen krivim u septembru prošle godine.

Nije zabilježeno da je član porodice aktuelnog predsjednika optužen za nepoštovanje Kongresa, prema podacijma kongresne službe koji obuhvataju rezolucije od 1980. godine.

Za nepoštovanje Kongresa je predviđena kazna do 100.000 dolara i zatvor od jednog do 12 mjeseci.

Bonus video: