Tramp rekao da SAD nikada neće pomoći Evropi u slučaju napada

Evropski komesar prepričao sadržaj napetog sastanka između bivšeg predsjednika SAD i Ursule fon der Lajen, koji je održan 2020. godine

25943 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Tramp tokom kampanje u Klintonu u američkoj državi Ajovi, Foto: Rojters
Tramp tokom kampanje u Klintonu u američkoj državi Ajovi, Foto: Rojters

Jedan od najistaknutijih evropskih političara ispričao je kako je bivši američki predsjednik Donald Tramp privatno upozorio da Amerika neće priteći u pomoć Evropskoj uniji ukoliko bi bila vojno napadnuta.

“Treba da shvatite da ukoliko Evropa bude napadnuta, mi vam nikada nećemo priteći u pomoć i podržati vas”, kazao je Tramp predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen 2020. godine, kazao je evropski komesar Tjeri Breton, koji je takođe prisustvovao tom sastanku na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

“Inače, NATO je mrtav, a mi ćemo izaći, napustićemo NATO”, takođe je kazao Tramp, prema riječima Bretona. “I dodao je: inače, dugujete mi 400 milijardi, jer nijeste platili, vi Njemci, ono što je trebalo da platite za odbranu”, ispričao je Breton o napetom sastanku, kojem je prisustvovao i tadašnji šef Evropske unije za trgovinu Fil Hogan.

Fon der Lajen i Tramp na Svjetskom ekonomskom forumu u davosu 2020.
Fon der Lajen i Tramp na Svjetskom ekonomskom forumu u davosu 2020.foto: REUTERS

Breton je, kako prenosi “Politiko” ovu anegdotu ispričao u Evropskom parlamentu u Briselu u utorak, svega nekoliko dana prije nego što Republikanska partija održi kokus 15. januara u Ajovi, otvarajući trku za republikansku predsjedničku nominaciju koju Tramp želi kako bi se vratio u Bijelu kuću.

Članovi partije će glasati za kandidate među kojima su Tramp, guverner Floride Ron DeSantis i bivša guvernerka Južne Karoline Niki Hejli, kojiRon de prema istraživanjima oboje zaostaju za bivšim predsjednikom, ističe briselski portal.

Brisel je užasnut zbog mogućnosti da Tramp osvoji novi predsjednički mandat, navodi “Politiko”.

Kao komesar zadužen za industrijsku politiku EU i odbrambenu agendu, Breton se zalaže da EU pojača svoje odbrambene kapacitete usljed ruskog rata u Ukrajini, i propagira fond vrijedan 100 milijardi eura za povećanje proizvodnje oružja u bloku.

“To je bio veliki poziv na buđenje, a on bi se mogao vratiti”, kazao je Breton komentarišući Trampa.

“Stoga, sada više nego ikada znamo da smo sami. Mi smo članovi NATO-a, skoro svi mi, naravno da imamo saveznike, ali nemamo izbora osim da drastično povećamo ovaj stub kako bismo bili spremni na sve što se može dogoditi”.

Bonus video: