Ekvador - nasilje bez presedana: Vojnici na ulicama, Gvajakil, grad koji se budi iz čudne noćne more

Više od 130 članova zatvorskog osoblja zatvorenici drže kao taoce u pet zatvora

19187 pregleda 0 komentar(a)
Vojska u glavnom gradu Kitu, Foto: Reuters
Vojska u glavnom gradu Kitu, Foto: Reuters

Vojnici su na ulicama u nekoliko gradova u Ekvadoru dok se zemlja oporavlja od dana nasilja bez presedana, piše britanski BBC.

Maskirani, naoružani ljudi upali su u javni TV studio tokom direktnog prenosa u gradu Gvajakilu, a bombe su detonirane širom Ekvadora u utorak.

Fotografije iz Gvajakila

Više od 130 članova zatvorskog osoblja zatvorenici drže kao taoce u pet zatvora.

Vanredno stanje od 60 dana počelo je u ponedjeljak nakon što je ozloglašeni gangster nestao iz svoje zatvorske ćelije.

Nejasno je da li je napad na TV studio u najvećem gradu Ekvadora povezan sa nestankom šefa bande "Čoneros" - Adolfa Masijasa Viljamara, poznatijeg pod nadimkom Fito.

Predsjednik Ekvadora Danijel Noboa proglasio je vanredno stanje kao odgovor na talas nedavnih nereda u zatvorima i bjekstva iz zatvora i drugih akata nasilja za koje su vlasti okrivile kriminalne bande.

On je naredio da se kriminalne bande "neutrališu" i rekao da unutar zemlje postoji "unutrašnji oružani sukob".

Vlada kaže da je nasilje reakcija na plan predsjednika Noboe da izgradi novi zatvor visoke bezbjednosti za vođe bandi.

Predsjednik je danas rekao da će Ekvador početi da deportuje strane zatvorenike, posebno Kolumbijce, kako bi smanjio broj zatvorenika.

U međuvremenu, savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan rekao je da su Sjedinjene Američke Države (SAD) "snažno osudile" nedavne napade.

Nekoliko sati nakon drskog napada, Gvajakil je kao grad koji se budi iz čudne noćne more, navodi BBC.

Uprkos pogoršanju bezbjednosne situacije posljednjih godina, malo ko je mogao očekivati da će uživo u etru vidjeti voditelja državnog televizijskog kanala TC sa pištoljem uperenim u glavu.

Policija je od ponedjeljka izvela 70 hapšenja kao odgovor na upad u TV stanicu.

Ulice su uglavnom prazne radnim danima, a stotine vojnika i tenkova, patroliraju ulicama Gvajakila i glavnog grada Kita.

Fotografije iz Kita

Širom zemlje škole su ostale zatvorene, a časovi se održavaju onlajn.

Kina, veliki investitor u Ekvadoru, takođe je objavila da privremeno zatvara svoju ambasadu i konzulate.

Unutar preduzeća koja su i dalje otvorena u Gvajakilu, nervozni privatni čuvari drže vrata zatvorena, oprezno propuštajući ljude.

Eduardo, koji radi za međunarodnu firmu za odeću, rekao je da je bio na ulici i kupovao kafu u trenutku kada je počeo da nastaje haos i dok se vratio u kancelariju, njegove kolege su već počele da se pakuju i odlaze.

"Danas svi rade od kuće", rekao je on.

Oko 125 zatvorskih čuvara i 14 članova administrativnog osoblja drže se kao taoci širom Ekvadora, saopštila je zatvorska agencija SNAI.

Vlasti kažu i da su kriminalci kidnapovali četiri policajca, dok su tri policajca oslobođena kasno u utorak.

Policija kaže da je nasilje u toku u Gvajakilu.

Osam osoba je poginulo, a tri su povrijeđene u napadima povezanim sa kriminalnim grupama u gradu u utorak, dok su dva policajca ubili "naoružani kriminalci" u obližnjem gradu Nobol, saopštila je policija.

Policija je kazala i da je u toku identifikacija tri tijela koja su tokom noći pronađena u zapaljenom automobilu na jugu grada.

Ovo je situacija bez presedana za stanovnike Gvajakila - oni su tokom godina vidjeli političke proteste i druge nasilne incidente, ali ništa u razmjerama čiste panike koja je zahvatila grad u utorak.

Studenti su trčali u strahu dok su naoružani napadači ulazili u hodnike univerziteta, a bombe su detonirane širom zemlje, što je izazvalo bojazan da su napadi bili koordinisani.

Oni koji moraju da izađu, odu na posao ili u posjetu porodici, čine to sa velikom strepnjom.

Bila su to iscrpljujuća, uznemirujuća 24 sata u glavnoj luci Ekvadora.

Bonus video: