Opao prolazak trgovačkih brodova kroz Crveno more zbog napada Huta

"Prolaz ro-ro brodova kroz Crveno more opao je za 90 odsto. Oni više ne prolaze kroz ovaj region"

2232 pregleda 4 komentar(a)
U prethodnom napadu oteli 25 članova posade: Vojni helikopter Huta iznad broda za transport "Galaxy Leader", Foto: REUTERS
U prethodnom napadu oteli 25 članova posade: Vojni helikopter Huta iznad broda za transport "Galaxy Leader", Foto: REUTERS

Prolazak trgovačkih brodova kroz Crveno more opao je za oko 70 odsto od sredine novembra jer ih napadaju Hutu pobunjenici, rekao je u srijedu šef kompanija za konsalting i ekspertizu u pomorskom saobraćaju, Ami Danijel.

"Naši podaci pokazuju da se od napada na Galaksi Lider – brod na koji su 19. novembra upali Huti i oteli 25 članova posade – utrostručio broj ro-ro brodova koji idu oko Rta dobre nade", rekao je AFP-u Danijel, osnivač i direktor kompanije Vindvard.

Ro-Ro su brodovi koji prevoze automobile, a takav je bio i Galaksi lider.

"Prolaz ro-ro brodova kroz Crveno more opao je za 90 odsto. Oni više ne prolaze kroz ovaj region", rekao Danijel.

Što se tiče teretnih brodova, on procjenjuje da je njihov broj u Crvenom moru opao za 15 odsto od početka napada Hutija, izvedenog kao odmazda za izraelsko bombardovanje Gaze.

Samo naftni brodovi i dalje, koliko i ranije, koriste Suecki kanal, do kojeg se stiže preko Crvenog mora.

"Ovo će stvoriti problem u lancu snabdijevanja u godinama koje dolaze jer će biti potrebno vrijeme da se sve to riješi", rekao je Danijel, čija kompanija koristi vještačku inteligenciju i agregaciju podataka da bi savjetovala zainteresovane strane u pomorskom saobraćaju.

Prema njegovim riječima, "nismo na nivou kovida, ali nismo daleko od njega u smislu uticaja na lanac snabdijevanja".

Britanska i američka vojska objavile su u srijedu da su oborile 18 dronova i tri projektila koje su Huti ispalili u Crvenom moru.

Akciju Huta britanska vlada je nazvala "najvećim napadom" jemenskih pobunjenika do sada.

"I dalje smo veoma zabrinuti zbog situacije u Crvenom moru, ne samo zbog same situacije, rizika po globalnu trgovinu, životnu sredinu i ljude, već i zbog rizika od eskalacije ozbiljnijeg sukoba širom Bliskog istoka", izjavio je portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

Bonus video: