Postizborno nasilje u Keniji: Stradale 24 osobe, policija pucala u demonstrante

Kenijska Nacionalna komisija za ljudska prava, koja je potvrdila broj žrtava i koja nadgleda vladine institucije, pozvala je najviše zvaničnike da utiču na policiju da prestane da koristi bojevu municiju protiv civila
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.08.2017. 19:06h

U neredima koji su izbili u Keniji poslije objavljivanja rezultata predsjedničkih izbora, stradale su 24 osobe a više od 90 je povrijeđeno, javila je agencija AP i dodala da je u eskalaciji nasilja policija pucala u demonstrante.

Sukobi su izbili u petak uveče kada je izborna komisija proglasila pobjedu predsjednika Uhurua Kenijate na izborima održanim u utorak.

Opozicija, koju predvodi Raila Odinga, poražena je na izborima i tvrdi da je glasanje bilo namješteno.

Lider opozicije je 2013. godine takođe osporio izborne rezultate uz ocjenu da je i tada namještena pobjeda Kenijate.

Prema zvaničnim podacima, Kenijata je osvojio 54 odsto a Odinga 45 odsto glasova.

Kenijska Nacionalna komisija za ljudska prava, koja je potvrdila broj žrtava i koja nadgleda vladine institucije, pozvala je najviše zvaničnike da utiču na policiju da prestane da koristi bojevu municiju protiv civila.

Kenijski Crveni krst saopštio je sa svoje strane da je više od 90 osoba povrijeđeno tokom nereda i dodala da je nekoliko novinara napadnuto tokom sukoba demonstranata i policije.

Nemiri takođe svjedoče o podjeli u kenijskom društvu u kojom vlada siromaštvo, dok su mnogi zvaničnici korumpirani.

Pored unutrašnjih nemira i nezadovoljstva građana, u sjevernim i istočnim područjima Kenije koje se graniče sa Somalijom česti su napadi islamističke grupe Al Šabab, povezane s Al Kaidom. Ta teroristička organizacija je obećala da će se osvetiti Keniji, jer pomaže vlastima Somalije u borbi protiv ektremista.

Kenijska opozicija optužila je ranije snage bezbjednosti da su ubile više od stotinu ljudi, uključujući i djecu, u gušenju nemira koji su izbili nakon izbora na kojem je ponovo izabran dosadašnji predsjednik Uhuru Kenijata. Opozicione stranke nisu dale nikakav dokaz za svoju tvrdnju, a Rojters je uspio potvrditi kako je ubijeno 11 osoba širom zemlje.

Neredi su počeli juče nakon objave izbornih rezultata. Kenijata (55) je dobio drugi mandat iako opozicija tvrdi da su izbori prevara, prenosi Hina.

Ministar unutrašnjih poslova rekao je da policija nije koristila pravu municiju nad miroljubivim demonstrantima, a neke od demonstranata opisao je kao "oportunističke kriminalce i lopove" koje je trebalo zaustaviti jer su koristili političku situaciju u državi za svoje kriminalne aktivnosti, piše dpa.

Galerija

Bonus video: