Blinken završio bliskoistočnu turneju: Skroman uspjeh u podršci za rekonstrukciju i upravljanje Gazom poslije rata

Blinken je rekao novinarima u Kairu da tokom ranijih posjeta nije bilo volje da se razgovara "o pitanjima dana poslije" koja se tiču dugotrajne stabilnosti i bezbjednosti na regionalnoj bazi, ali da su sada američki partneri "vrlo fokusirani" i žele da se bave i tim pitanjima

1967 pregleda 0 komentar(a)
Blinken, Foto: Reuters
Blinken, Foto: Reuters

Državni skeretar SAD Entoni Blinken završio je danas svoju najnoviju hitnu bliskoistočnu turneju sastankom sa predsjednikom Egipta Abdelom Fatahom el-Sisijem

Američki zvaničnici su rekli da je postigao skroman uspjeh u nastojanju da dobije široku regionalnu podršku za planiranje rekonstrukcije i upravljanja Gazom poslije okončanja rata Izraela i Hamasa.

Arapske i muslimanske zemlje koje su ranije oklijevale da počnu takvo planiranje, sada su na to pristale tokom Blinkenove četvrte posjete regionu od početka rata u oktobru.

Svaka zemlja koju je posjetio - Turska, Jordan, Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, a i Grčka gdje je takođe bio, obećala je učešće u planiranju, ali o tačnom doprinosu bi tek trebalo odlučiti.

Blinken je rekao novinarima u Kairu da tokom ranijih posjeta nije bilo volje da se razgovara "o pitanjima dana poslije" koja se tiču dugotrajne stabilnosti i bezbjednosti na regionalnoj bazi, ali da su sada američki partneri "vrlo fokusirani" i žele da se bave i tim pitanjima.

"Oni su sasvim jasno spremni da preduzmu korake da urade stvari, da preuzmu nephodne obaveze za budućnost Gaze i dugotrajni mir i bezbjednost u regionu", rekao je američki državni sekretar.

Arapska podrška međutim zavisi ne samo od završetka sukoba, već i od uspostavljanja puta za stvaranje nezavisne palestinske države čemu se protivi premijer Izraela Benjamin Netanjahu.

Američki zvaničnici su pod uslovom da ostanu anonimni rekli da su Blinkenovi razgovori u utorak u Izraelu bili najteži tokom ove posjete.

Ipak je ta zemlja pristala da tim inspektora UN posjeti sjevernu Gazu da bi se utvrdilo da li je bezbjedno za povratak stanovnika koji su pobjegli od izraelske ofanzive.

Uz to je ključni plan reforme Palestinske uprave, što je bila glavna tema sastanka kralja Jordana Abdulaha Drugog, predsjednika Egipta i palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, u srijedu u Akabi na Crvenom moru.

Blinken je rekao da je Palestinska uprava obećala sprovođenje reformi, te da će promjene uključiti novu tehnokratsku vladu, obračun sa korupcijom, sudsku reformu i ublažavanje medijskih restrikcija.

Američki državni sekretar je ocijenio da su jačanje bezbjednosti Izraela i stvaranje palestinske države najbolji način da se spriječe napadi iranskih regionalnih saveznika poput Hamasa, libanskog Hezbolaha, jemenskih Huta i raznih milicija koje napadaju američke i strane interese u Iraku i Siriji.

"Drugi put je da se nastavi terorizam, poricanje i uništenje od strane Hamasa, Hutija, Hezbolaha, svih koje podržava Iran", rekao je Blinken.

Bonus video: