Hezbolah: Dva spasioca poginula u izraelskom napadu

Od početka rata između Izraela i Hamasa, izazvanog napadima te palestinske islamske organizacije na južnu izraelsku teritoriju, Hezbolah, Hamasov saveznik i izraelska vojska se svakodnevno sukobljavaju u pograničnom području

3040 pregleda 2 komentar(a)
Izraelski vojnici u blizini granice s Libanom, Foto: Reuters
Izraelski vojnici u blizini granice s Libanom, Foto: Reuters

Dva spasioca povezana sa Hezbolahom ubijena su danas u izraelskom napadu na njihov centar na jugu Libana, saopštila je ta moćna organizacija i navela da je napala sjever Izraela u znak odmazde.

Od početka rata između Izraela i Hamasa, izazvanog napadima te palestinske islamske organizacije na južnu izraelsku teritoriju, Hezbolah, Hamasov saveznik i izraelska vojska se svakodnevno sukobljavaju u pograničnom području.

Sukobi su pojačani otkako je u vazdušnom udaru koji se pripisuje Izraelu 2. januara ubijen drugi čovjek Hamasa Saleh al-Aruri i još šest drugih zvaničnika te palestinske organizacije u južnom predgrađu Bejruta.

U današnjem saopštenju proiranski šiitski Hezbolah je naveo da je cilj napada Izraela bio centar civilne odbrane povezan sa tom organizacijom u selu Hanine i da su ubijena dva spasioca.

Hezbolah je osudio "napad na centar koji pruža pomoć ranjenim žrtvama izraelske agresije".

Libansko ministarstvo zdravlja je osuđujući napad navelo da je ciljano i vozilo hitne pomoći.

Za nešto više od tri mjeseca nasilja na granici ubijeno je 190 ljudi u Libanu, uključujući 141 borca Hezbolaha po podacima Frans presa.

U Izraelu je poginulo 14 Izraelaca, od kojih devet vojnika.

Bonus video: