Medvedev: Svaki ukrajinski napad na mjesta odakle se lansiraju rakete može da izazove nuklearni odgovor

"Šta to znači? To znači samo jedno - oni rizikuju da izazovu paragraf 19 osnova ruske državne politike u oblasti nuklearnog odvraćanja"

12588 pregleda 19 komentar(a)
Medvedev, Foto: Reuters
Medvedev, Foto: Reuters

Bivši ruski predsjednik Dimitri Medvedev upozorio je danas da bi svaki ukrajinski napad na mjesta odakle se lansiraju ruske rakete mogao da izazove nuklearni odgovor Moskve.

Medvedev, koji je sada zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije, rekao je da neki ukrajinski vojni komandanti razmatraju gađanje tih mjesta unutar Rusije raketama dugog dometa koje im je isporučio Zapad, prenosi Rojters.

On nije imenovao komandante niti rekao više detalja o navodnom planu, a iz Ukrajine nije bilo reakcije na njegovu prijetnju

"Šta to znači? To znači samo jedno - oni rizikuju da izazovu paragraf 19 osnova ruske državne politike u oblasti nuklearnog odvraćanja", napisao je Medvedev na Telegramu.

Paragraf 19 ruske nuklearne doktrine iz 2020. postavlja uslove pod kojima bi ruski predsjednik razmatrao upotrebu nuklearnog oružja, uglavnom kao odgovor na napad nuklearnim ili nekim drugim oružjem za masovno uništenje.

On se međutim odnosi i na upotrebu konvencionalnog oružja protiv Rusije "ako joj je njime ugroženo postojanje".

Bonus video: