SAD i Velika Britanija gađale uporišta Huta u Jemenu, Huti: Napadi na brodove u Crvenom moru će se nastaviti

Na meti su bili gradovi Sana, Hodeida, Taiz i Sada

21940 pregleda 37 reakcija 37 komentar(a)
Avion RAF Typhoon polijeće u okviru koalicije predvođenoj SAD-om, Foto: REUTERS
Avion RAF Typhoon polijeće u okviru koalicije predvođenoj SAD-om, Foto: REUTERS
Ažurirano: 12.01.2024. 14:22h

Sjedinjene Američke Države (SAD) i Velika Britanija izvele su noćas napade na uporišta jemenskih pobunjenika Huti koji nedeljama prijete međunarodnom pomorskom saobraćaju u Crvenom moru u znak solidarnosti sa Palestincima u Gazi.

Napadi su bili usmjereni na vojne lokacije u nekoliko gradova koje kontrolišu Huti, javio je televizijski kanal ove pobunjeničke grupe.

Na meti su bili gradovi Sana, Hodeida, Taiz i Sada.

Američko-britanska operacija izvedena je „uspješno” kao „direktan odgovor na napade Huta bez presedana na međunarodne brodove u Crvenom moru”, izjavio je američki predsjednik Džozef Bajden.

Huti, koji su bliski Iranu i koji kontrolišu veliki dio Jemena, izveli su 27 raketnih i bespilotnih napada od 19. novembra u blizini strateškog moreuza Bab el-Mandeb koji razdvaja Arapsko poluostrvo od Afrike, podaci su američke vojske.

Pobunjenici tvrde da gađaju komercijalne brodove za koje sumnjaju da su povezani sa Izraelom, tvrdeći da djeluju u znak solidarnosti sa Pojasom Gaze, poprištu rata između Izraela i palestinskog islamističkog pokreta Hamas.

Britanski premijer Riši Sunak izjavio je da su, uprkos ponovljenim upozorenjima međunarodne zajednice, Huti nastavili napade u Crvenom moru.

"Preduzeli smo ograničene, neophodne i proporcionalne mjere samoodbrane“, rekao je Sunak.

Zašto Huti napadaju brodove na Crvenom moru?

Napadi Huta su započeli nakon početka sukoba između Izraela i Hamasa 7. oktobra.

Hutiji su izjavili da podržavaju Hamas i rekli da će gađati svaki brod koji putuje prema Izraelu.

U novembru su zaplijenili izraelski teretni brod, a nakon toga su dronovima i balističkim raketama napali nekoliko komercijalnih brodova.

Njihovi napadi na Crvenom su se između novembra i decembra povećali za 500 posto. Postali su tako velika prijetnja da su velike brodarske kompanije prestale sa aktivnostima u regionu.

Gotovo 15 posto globalne pomorske trgovine prolazi kroz Crveno more, koje je Sueskim kanalom povezano sa Sredozemljem i predstavlja najkraću pomorsku rutu između Evrope i Azije.

Velike brodske kompanije, uključujući Mediterranean Shipping Company, Maersk, Hapag-Lloyd i naftnu kompaniju BP, rekle su da preusmjeravaju brodove dalje od Crvenog mora.

Stoga se na međunarodnim tržištima pojavio strah da će cijene goriva porasti i da će doći do poremećaja u lancima snambdijevanja.

Sjedinjene Države su optužile Iran da je upleten u planiranje operacija protiv komercijalnih brodova u Crvenom moru.

Reakcije Irana i Hezbolaha na napade u Jemenu

Portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova Naser Kanani izdao je saopštenje u kojem se navodi da zemlja oštro osuđuje američko-britanski napad na jemenske Hute, prenosi Nournews.

"Snažno osuđujemo vojne napade koje su jutros izveli Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo na nekoliko gradova u Jemenu... Smatramo da je to jasno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Jemena te kršenje međunarodnih zakona, propisa i prava", naveo je portparol iranskog ministarstva.

Militantna grupa Hezbolah u Libanu takođe je osudila akciju. Grupa, koja je jedna od nekoliko u regionu koja se slaže sa Iranom, rekla je: "Američka agresija još jednom potvrđuje da je SAD puni partner u tragedijama i masakrima koje je počinio cionistički neprijatelj u Gazi i regiji".

Saudijska Arabija pozvala je na uzdržanost i "izbjegavanje eskalacije", a ministarstvo vanjskih poslova reklo je da pozorno prati situaciju s "velikom zabrinutošću". Posljednjih mjeseci je bila uključena u mirovne pregovore sa Hutima.

Portparol Huta u Jemenu: Meta su bili i meta će ostati izraelski brodovi i oni brodovi koji su krenuli prema lukama Palestine

Huti će nastaviti da gađaju brodove povezane sa Izraelom u Crvenom moru, izjavio je danas njihov portparol u Jemenu, Mohamed Abdel Salam, osuđujući "neopravdane" američko-britanske napade na pobunjenički pokret.

"Nema opravdanja za ovu agresiju na Jemen, jer nije bilo prijetnje međunarodnoj plovidbi u Crvenom moru", naveo je portparol na društvenoj mreži X.

On je dodao da su "meta bili i da će meta ostati izraelski brodovi ili oni brodovi koji su krenuli prema lukama okupirane Palestine".

Francuska ponovo osudila napade Huta: Huti snose ozbiljnu odgovornost za eskalaciju u regionu

Francuska je ponovo osudila napade Huta na komercijalne brodove u Crvenom moru, pozivajući ih da odmah prestanu nakon napada koje su pokrenule Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija na vojne ciljeve Huta u Jemenu, prenosi Rojters.

"Tim oružanim akcijama Huti snose izuzetno ozbiljnu odgovornost za eskalaciju u regionu", navodi se u saopštenju francuskog Ministarstva spoljnih poslova.

Kina i Rusija izrazile zabrinutost zbog američkih i britanskih napada na Hute u Jemenu

Moskva je takođe osudila noćašnje udare Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Velike Britanije u Jemenu protiv Huti pobunjenika.

"Kina je zabrinuta zbog eskalacije tenzija u Crvenom moru", rekla je portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning.

Udari u Jemenu su nov primjer "potpunog nepoštovanja međunarodnog prava u ime eskalacije u regionu i radi postizanja sopstvenih destruktivnih ciljeva", navela je na Telegramu portparolka ruske diplomatije Marija Zaharova.

Hamas: Osuđujemo flagrantnu američko-britansku agresiju na Jemen

Američko-britanski napadi na pobunjenike Huti u Jemenu imaće "posledice po regionalnu bezbjednost", upozorio je danas palestinski islamistički pokret Hamas.

"Snažno osuđujemo flagrantnu američko-britansku agresiju na Jemen. Smatramo ih odgovornim za reperkusije po regionalnu bezbjednost", naveo je Hamas na Telegramu.

Huti: U napadima ubijeno pet i ranjeno šest naših boraca

Jemenski Huti su objavili da udari protiv pokreta od strane Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije neće proći bez "kažnjavanja ili odmazde".

Vojni portparol grupe rekao je da je u napadima ubijeno pet boraca i ranjeno šest drugih te da će Huti nastaviti da blokiraju prolaz brodovima u Crvenom i Arapskom moru.

Pentagon: Ovo nije dio sukoba Izraela i Hamasa

Sekretar za štampu Pentagona, general-major Patrik Rajder, kaže da su američki udari bili usmjereni na određene objekte i kapacitete s namjerom da ometaju Hute - i da još nisu vidjeli nikakvu akciju odmazde.

"Mi smo, naravno, spremni da odgovorimo na odgovarajući način", dodao je on.

Rajderr je rekao da je važno napraviti razliku između onoga što se dešava u ratu između Izraela i Hamasa i onoga što se dešava u Crvenom moru.

"Imate pobunjenike Hute koji sprovode industrijske napade na međunarodno pomorstvo - više od 50 zemalja je pogođeno ovim, što je uticalo na ekonomski prosperitet više zemalja. Dakle, ovo nije dio sukoba Izraela i Hamasa", rekao je Rajder.

Huti su ranije rekli da podržavaju Hamas i od novembra napadaju komercijalne brodove u Crvenom moru koristeći rakete, dronove, brze čamce i helikoptere. Prema njihovim tvrdnjama, brodovi su povezani sa Izraelom.

Bonus video: