Država Palestina: Južna Afrika je predstavila dokaze da Izrael namjerno krši obaveze iz Konvencije o genocidu

"Ovo je kritičan trenutak za Palestinu i kritičan trenutak za međunarodni sistem. Trenutak istine i istorijskog značaja na svim različitim nivoima a ponajviše za humanost i vladavinu zakona, koja je, takođe, na udaru u Gazi"

4408 pregleda 1 komentar(a)
Fotografija koju je dostavila  Ambasada Palestine u Crnoj Gori, Foto: Ambasada Palestine u Crnoj Gori
Fotografija koju je dostavila Ambasada Palestine u Crnoj Gori, Foto: Ambasada Palestine u Crnoj Gori

Država Palestina pozdravlja i izražava svoju duboku zahvalnost za ubjedljvu pravnu prezentaciju predstavljenu od strane Južne Afrike pred Međunarodnim sudom pravde u vezi sa neoprostivim i masivnim kršenjem Konvencije o genocidu od strane Izraela.

Saopštenje Države Palestine dostavila je Ambasada Palestine u Crnoj Gori.

"Južna Afrika je predstavila nedvosmislene dokaze da Izrael namjerno i sistematski krši svoje obaveze iz Konvencije o genocidu. Izrael vrši genocid u Pojasu Gaze, ne uspijeva da zaustavi vršenje genocida i samim tim nastavlja da sprovodi genocidne politike, te dozvoljava govor mržnje i podstrekavanje koje omogućava i opravdava genocid nad palestinskim narodom. Ova gnusna zvjerstva i zločini moraju biti zaustavljeni, palestinski narod mora biti zaštićen, ljudski životi moraju biti sačuvani. Ovo je kritičan trenutak za Palestinu i kritičan trenutak za međunarodni sistem. Trenutak istine i istorijskog značaja na svim različitim nivoima a ponajviše za humanost i vladavinu zakona, koja je, takođe, na udaru u Gazi", ističe se u saopštenju Države Palestine.

U saopštenju se dodaje da je Južna Afrika preduzela hrabar i principijelan korak prihvatanja sopstvenih odgovornosti i obaveza prema Konvenciji o genocidu jer razumije da su one obavezujuće, a ne opcione.

"Ovaj korak je bio od kritičnog značaja jer je međunarodni sistem u potpunosti propustio priliku da se prihvati svoje odgovornosti za održavanje međunarodnog mira i bezbjednosti, kao i svoje obaveze da preduprijedi zločin genocida. Ova politička paraliza je na vidjelo iznijela ozbiljnu i jasnu krizu dvostrukih standarda koja prijeti kredibilitetu i pukoj održivosti ovog sistema, a na štetu svih. Zločini koje Izrael kao okupaciona sila čini nad palestinskim muškarcima, ženama i djecom, uništavajući i traumatizujući čitav jedan narod, su šokirala savjest cijelog svijeta i traže od svih država i naroda da postupe sa ciljem uspostavljanja pravde", navela je Država Palestina.

U saopštenju piše i da Međunarodni sistem duguje Južnoj Africi dug zahvalnosti zbog preduzimanja ovog koraka, umjesto pasivnog posmatranja procesa uništenja međunarodnih normi zarad kratkoročnih političkih interesa, a na dodatnu štetu nebrojenih ljudskih života i egzistencije jedne cijele nacije.

"Glasovi miliona ljudi koji su izašli na ulice širom svijeta odjekuju u Južnoafričkom pravnom postupku. Palestinski narod u Gazi, kao i izvan nje, uzdiše sa nadom da humanost, moralna hrabrost i konzistentnost može da nadjača rasizam, ratno-huškačke politike i dvostruke standarde. Da postoji politička, pravna i moralna volja za suprotstavljanje genocidu i djelanju protiv istog", kazala je Država Palestina.

Dodaje i da je ovo je pravni a ne politički slučaj.

"Ovaj ozbiljan pravni prestup mora biti suočen sa i procijenjen pred zakonom, a ne pred mrziteljskim i ostrašćenim političkim spinom nadojenim rasizmom, rasističkom nadmoćnošću i dvostrukim standardima. Pokušaji sabotaže ili preplavljivanja ovih istorijskih pravnih procesa politizacijom i retorikom moraju biti nedvosmisleno odbačeni i razotkriveni", piše u saopštenju.

Država Palestina vjeruje da će Međunarodni sud pravde, kao najviša sudska instanca na planeti, odbraniti svoju nezavisnost i postupiti u skladu sa svojim plemenitim obavezama u pridržavanju zakona i suočavanju sa nekažnjivošću.

"Ne možemo ostati nijemi prilikom suočavanja sa raznim zločinima, zločinima protiv čovječnosti i genocidom nad palestinskim narodom. Mi zahtjevamo odgovornost i pravdu, zaštitu našeg naroda i osiguravanje dostojanstva i prava koja su im predugo bila uskraćena. Palestinski narod je vječno zahvalan hrabrom narodu i vladi Južne Afrike za preduzimanje ovih koraka sada kada je to najvažnije. Za stajanje u zaštitu pravde i svjetske humanosti. Naše dugo i duboko prijateljstvo, koje je uvijek bilo zasnovano na uzajamnoj posvećenosti slobodi, jednakosti i pravdi, ostaće inspirativan primjer aktivne solidarnosti i principijelnog partnerstva u zajedničkom nastojanju ka ovim izuzetno plemenitim ciljevima. Ovom prilikom srdačno pozdravljamo Južnu Afriku i sve miroljubive narode koji su stali u podršku palestinskog naroda u vrijeme kada je to bilo najpotrebnije", zaključuje se u saopštenju Države Palestine.

Bonus video: