SAD: Tužioci će tražiti smrtnu kaznu za bijelog supremacistu koji je ubio deset ljudi

Pejton Gendron, koji je u vrijeme masovnog ubistva imao 18 godina, već se izjasnio krivim po odvojenim optužbama u državi Njujork za ubistvo i domaći terorizam i osuđen je u februaru na doživotni zatvor bez mogućnosti uslovnog otpusta

7314 pregleda 3 komentar(a)
Grendon, Foto: Reuters
Grendon, Foto: Reuters

Američki tužioci će tražiti smrtnu kaznu protiv bijelog supremaciste koji je ubio 10 crnaca u prodavnici u gradu Bafalo 2022. godine, što je prvi put da je administracija Džozefa Bajdena pokrenula postupak za smrtnu kaznu.

Američko ministarstvo pravde je u podnesku na sudu u petak navelo da će tražiti smrtnu kaznu za Pejtona Gendrona za ubistva motivisana njegovom "mržnjom prema crncima".

Gendron, koji je u vrijeme masovnog ubistva imao 18 godina, već se izjasnio krivim po odvojenim optužbama u državi Njujork za ubistvo i domaći terorizam i osuđen je u februaru na doživotni zatvor bez mogućnosti uslovnog otpusta.

Njegove advokatice ranije su rekle da će razmotriti izjašnjavanje o krivici za više od dvadesetak federalnih optužbi – uključujući zločine iz mržnje i vatreno oružje – ako se ne bude tražila smrtna kazna.

Advokatce Meri Bet Kovert i En Burger koje je imenovao sud u saopštenju u petak navele su da su "duboko razočarane" odlukom.

"Umjesto dugotrajnog i traumatičnog postupka za smrtnu kaznu, saveznoj vladi je bolje da napore uloži na borbu protiv snaga koje su omogućile ovaj užasan zločin, uključujući lak pristup smrtonosnom oružju i neuspjeh kompanija društvenih medija da ublaže retoriku i slike mržnje koji kruže internetom", navele su Kovert i Burger.

Ovaj slučaj je prvi pod predsjednikom Bajdenom u kojem Ministarstvo pravde traži smrtnu kaznu. Tokom kampanje za izbore 2020. Bajden se zalagao protiv smrtne kazne.

Federalni tužioci su pod vođstvom Bajdenovog državnog tužioca Merika Garlanda tražili smrtnu kaznu u još dva slučaja, ali su početne odluke o tome donijete tokom administracije Donalda Trampa.

Garland je uveo moratorijum na federalna pogubljenja 2021. kako bi se omogućila revizija procedura, ali to ne sprečava Ministarstvo pravde da traži smrtnu kaznu.

Na izricanju presude Gendronu, gdje je bilo prisutno više desetina rođaka žrtava, makar jedan je rekao da ne želi pogubljenje osuđenog.

"Ne želim ti smrtnu kaznu", rekao je Vejn Džons, kojem je ubijena 65-godišnja majka. "Voleo bih da te održe u životu tako da do kraja moraš da patiš s mislima o tome šta si uradio".

Gendron je 14. maja 2022. ubio desetoro ljudi i ranio još tri osobe u prodavnici "Tops Frendli Markets", a zatim se predao policiji. Vlasti navode da je izabrao tu prodavnicu zato što se nalazi u pretežno afroameričkoj četvrti Bafala.

Gendron je emitovao video snimak napada uživo na platformi društvenih medija Tvič i objavio materijal na internetu koji pokazuje da je crpio inspiraciju iz drugih rasno motivisanih masovnih ubistava, navode vlasti.

Bonus video: