Sjeverna Koreja ispalila balistički projektil

Posljednji raketni test Sjeverne Koreje bio je interkontinentalni balistički projektil Hvasong-18 na čvrsto gorivo, koji je ispalila u Istočno more 17. decembra

7255 pregleda 2 komentar(a)
Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un, Foto: Reuters
Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un, Foto: Reuters

Sjeverna Koreja ispalila je balistički projektil u nedjelju, saopštila je vojska Južne Koreje, nekoliko dana nakon što je Pjongjang organizovao vježbe bojevog gađanja u blizini napete pomorske granice s Jugom, javio je AFP.

"Sjeverna Koreja ispalila neidentifikovani balistički projektil prema Istočnom moru", stoji u saopštenju Zajedničke komande Seula od 14. januara, misleći na regiju poznatu i kao Japansko more, ne navodeći dodatne pojedinosti.

Japanska obalska straža saopštila je da je "objekat, potencijalno balistički projektil, lansiran iz Sjeverne Koreje", pozivajući se na informacije ministarstva odbrane te zemlje i upozorila brodove da budu oprezni.

Posljednji raketni test Sjeverne Koreje bio je interkontinentalni balistički projektil Hvasong-18 na čvrsto gorivo, koji je ispalila u Istočno more 17. decembra.

Očigledni test dolazi nekoliko dana nakon što je Sjeverna Koreja izvela niz rijetkih vježbi ispaljivanja vatre u blizini morske granice s Južnom Korejom, što je dovelo do vježbi i naloga za evakuaciju u nekim južnokorejskim pograničnim ostrvima.

Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un takođe je ranije ove sedmice nazvao Seul svojim "glavnim neprijateljem" i upozorio da neće oklijevati da uništi Jug, dok je obilazio glavne fabrike oružja.

"Konačno je došlo istorijskog vrijeme kada trebamo da definišemo kao državu koja je najneprijateljskija prema Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji, entitet koji se zove Republika Koreja (Južna Koreja)", objavila je u srijedu, 10. januara, Kimova službena Korejska novinska agencija.

Odnosi između dvije Koreja na jednoj su od najnižih tačaka posljednjih decenija, nakon što je Džong Un u ustav upisao stalni status zemlje kao nuklearne sile i testirao nekoliko naprednih interkontinentalnih balističkih projektila.

Prošle godine Pjongjang je takođe uspješno poslao izviđački satelit u orbitu, nakon što je primio, kako je Južna Koreja tvrdila, rusku pomoć, u zamjenu za isporuke oružja za rat Moskve u Ukrajini.

Kim je takođe testirao niz naprednih interkontinentalnih balističkih projektila (ICBM), uključujući navodnu verziju na čvrsto gorivo.

Na sastancima Pjongjanga o politici krajem godine, Kim je zaprijetio nuklearnim napadom na Južnu Koreju i pozvao na jačanje vojnog arsenala svoje zemlje prije oružanog sukoba za koji je upozorio da bi mogao "izbiti bilo kada".

Pjongjang se 2022. proglasio "nepovratnom" nuklearnom silom i rekao da nikada neće odustati od svog programa nuklearnog oružja, koji režim smatra ključnim za svoj opstanak.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija usvojilo je mnoge rezolucije pozivajući Sjevernu Koreju da zaustavi svoj nuklearni program i program balističkih projektila otkako je Pjongjang prvi put izveo nuklearni test 2006. godine.

Bonus video: