Drastičan pad prihoda od Sueckog kanala

Jemenski Huti već sedmicama napadaju komercijalne brodove u Crvenom moru kako bi dali podršku Palestini i Hamasu u borbi protiv Izraela. Mnogi komercijalni prevoznici preusmjerili su brodove na druge rute

8662 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Egipatski prihodi od naplate prolaza kroz Suecki kanal od početka godine pali su 40 odsto u odnosu na isti period prošle, saopštio je šef uprave kanala, Osama Rabi.

To je posljedica napada jemenskih Huta na brodove u Crvenom moru, zbog čega su glavni brodski prevoznici počeli izbjegavati tu rutu, prenosi Biznis.ba.

"Promet brodova je manji 30 odsto u periodu između 1. i 11. januara, u odnosu na isti period prošle godine, sa 777 na 544“, rekao je Rabi.

Suecki kanal je ključni izvor stranih valuta koje su neophodne Egiptu. Vlasti u Kairu su se trudile da povećaju taj prihod posljednjih godina, zbog čega je 2015. godine kanal proširen.

Jemenski Huti već sedmicama napadaju komercijalne brodove u Crvenom moru kako bi dali podršku Palestini i Hamasu u borbi protiv Izraela. Mnogi komercijalni prevoznici preusmjerili su brodove na druge rute.

Rabi je rekao da su samo brodovi koji su morali odmah poći na svoje putovanje krenuli rutom oko Rta Dobre nade, dok drugi čekaju da se situacija stabilizuje.

On je dodao da se zabrinutost pošiljalaca za bezbijednost ne može prevazići sniženjem naplate prolaza ili drugim podsticajima koje nudi Suecki kanal.

"Veći dio robe će se vratiti na rutu kroz Suecki kanal kada se ovo završi", kazao je Rabi.

Bonus video: