KONTAKTI NISU UTICALI NA SMIRIVANJE TENZIJA

"NJUJORŠKI KANAL" AP: Tiha diplomatija SAD i Sjeverne Koreje

"Kontakti se redovno održavaju između američkog izaslanika za Sjevernu Koreju Džozefa Juna i sjevernokorejskog diplomate u UN Pak Song-ila", navela je američka agencija
1 komentar(a)
SAD, Sjeverna Koreja, Foto: Shutterstock
SAD, Sjeverna Koreja, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.02.2019. 04:25h

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa mjesecima je "tiho angažovana na diplomatiji sa Sjevernom Korejom" i njeni predstavnici su imali kontakte sa Amerikancima zatvorenim u toj komunističkoj zemlji, saznaje danas agencija AP.

Poznato je od ranije da su te dvije zemlje u junu vodile razgovore o oslobađanju jednog amerikog studenta. Međutim, do sada se nije znalo da li su ti kontakti nastavljeni i da li se odnose i na druge američke zatvorenike u Sjevernoj Koreji.

Pozivajući se na izvore upoznate sa tim pitanjem, AP je prenio da kontakti između dvije strane nisu do sada uticali na smirivanje tenzija izazvanih nuklearnim i balističkim probama Sjeverne Koreje koje izazivaju bojazan od vojnog sukoba.

Isti izvori su rekli da bi ti "zakulisni kontakti" mogli da budu osnova za ozbiljnije pregovore uključujuči i nuklearno oružje, ukoliko bi Tramp i lider Sjeverne Koreje Kim Džong-un prekinuli s ratnom retorikom i podržali dijalog.

"Kontakti se redovno održavaju između američkog izaslanika za Sjevernu Koreju Džozefa Juna i sjevernokorejskog diplomate u UN Pak Song-ila", navela je američka agencija.

Zvaničnici taj kontakt zovu "njujorški kanal". Jun je jedini američki diplomata u kontaktu s nekim diplomatom iz Sjeverne Koreje. Taj kanal služi za razmjenu poruka i omogućava prenošenje informacija između dvije zemlje. 

Poslije Trampove izjave da Pjongjangu obećava "vatru i bijes", šef američke diplomatije Reks Tilerson je izrazio volju za pregovore ali pod uslovom da Pjongjang obustavi raketne probe koje potencijalno mogu da pogode američko tlo.

Tilerson je čak nagovijestio prisustvo tihe diplomatije koja je u toku. "Imamo i druge načine komunikacije koje su otvorene za njih. Sigurno će to doći do njih ako imaju želju da razgovoraju", rekao je američki državni sekretar nedavno u Manili.

Stejt department nije komentarisao vijest o tihoj diplomatija Juna, kao ni Bijela kuća. Diplomatski izvori Sjeverne Koreje u UN potvrdili su samo da se prije dva mjeseca koristio diplomatski kanal zbog oslobadjanja američkog studenta Ota Varmbira.

Preporučujemo za Vas