Dan Martina Lutera Kinga mlađeg: Potpredsjednica SAD upozorila na "prijetnje po slobodu"

"Rođeni smo za ovo vrijeme. Borićemo se. A kada se borimo onda pobjeđujemo", rekla je Kamala Haris

5692 pregleda 2 komentar(a)
Kamala Haris, Foto: Reuters
Kamala Haris, Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države u ponedjeljak obilježavaju praznik Dan Martina Lutera Kinga mlađeg paradama, molitvenim službama i volonterskim događajima u čast ubijene ikone građanskih prava.

Predsjednik Džo Bajden obilježio je praznik u Filadelfiji, Pensilvaniji - ključnoj državi za izbore u novembru - gdje je volontirao za organizaciju koja se bori protiv gladi.

U Južnoj Karolini, potpredsjednica Kamala Haris održala je govor u kojem je upozorila Amerikance da je njihova sloboda ugrožena. Haris je na skupu koji je organizovala najstarija američka organizacija za građanska prava - NAACP - ponovila glavnu predizbornu poruku demokrata, da je predsjedniku Bajdenu i demokratama potrebna pomoć birača da zaštite američka prava od republikanaca.

Haris je poručila da je sloboda u zemlji pod "dubokom prijetnjom", pozivajući se na odluku Vrhovnog suda da ukine federalno pravo na abortus, zatim duge redove za glasanje i oružano nasilje. Pozvala se na riječi Kingove udovice Korete Skot koja je poručila: "Sloboda se nikada istinski ne osvaja. Zaslužuje se i osvaja u svakoj generaciji".

Birači moraju "da zavrnu rukave", istakla je potpredsjednica SAD.

"Rođeni smo za ovo vrijeme. Borićemo se. A kada se borimo onda pobjeđujemo", rekla je Haris.

Uoči govora, grupa demonstranata - od kojih su neki mahali palestinskim zastavama - okupila se ispred mjesta na kojem je Haris govorila. Dio demokrata protivi se podršci koju Bajdenova administracija pruža Izraelu u ratu protiv Hamasa.

Haris, prva afroamerička potpredsjednica i najviša zvaničnica azijskog porijekla, zadužena je da radi na pridobijanju podrške nebijelaca i mladih birača, o obzirom na to da Bajdenu pada popularnost u tim grupama.

Riječ je o do sada najpouzdanijim biračima Demokratske stranke, ali njihova podrška popušta zbog nezdovoljstva ekonomskom situacijom i nekim odlukama vlade.

U Kingovoj rodnoj Atlanti, održana je tradicionalna komemorativna ceremonija u legendarnoj baptističkoj crkvi u kojoj je on služio kao pastor.

Kingova ćerka, Bernis rekla je okupljenima da je nasljeđe nenasilja njenog oca naučilo svijet da „možemo pobijediti nepravdu, neznanje i pozvati ljude na odgovornost, a da ne pokušavamo istovremeno da ih uništimo, umanjimo, omalovažimo ili poništimo".

Kingovo nenasilje je „nacrt da se ovaj stari svijet pretvori u novi svijet“, rekla je ona. „To su filozofija i metodologija koje nam daje hrabrost, strategiju, disciplinu da kontrolišemo svoju impulsivnost, našu potrebu za osvetoljubivosti i samu osvetoljubivost, da se odupremo nepravdi na način usredsređen na ljubav”.

„Kingovo nenasilje oslobađa čovječanstvo od sopstvene sebičnosti i poziva nas na viši cilj, da uništimo nepravdu bez da uništimo jedni druge svojim riječima i našim oružjem“, dodala je ona.

Republikanci, među kojima i favorti za osvajanje predsjedničke nominacije Donald Trampa, na praznik završavaju kampanju za prve stranačke izbore u Ajovi. Ta država odaje poštu Kingu "istinskom demokratijom", rekao je Džef Kaufman, predsjedavajući Republikanske stranke u Ajovi.

Američka vladina agencija AmeriKorps jedna je od mnogih organizacija orijentisanih na usluge koje održavaju događaje za Dan nacionalne službe Martina Lutera Kinga mlađeg, jer ljudi širom zemlje koriste praznik da učestvuju u projektima društveno korisnih poslova.

Svake godine, trećeg ponedjeljka u januaru, Amerikanci odaju počast Kingu, ubijenom lideru građanskih prava koji je 1950-ih i 1960-ih organizovao nenasilne proteste protiv segregacije i predvodio borbu za ravnopravnost crnaca i za glasačka prava.

Bonus video: