SAD osuđuju Iran za "nepromišljene" napade na Irak

Iranska Revolucionarna garda saopštila je da je balističkim projektilima gađala ono za šta su tvrdili da je izraelski "špijunski štab" u sjevernom Iraku

2100 pregleda 5 komentar(a)
Protest ispred sjedišta UN u Erbilu, Foto: Reuters
Protest ispred sjedišta UN u Erbilu, Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države (SAD) su osudile Iran zbog raketnih napada u blizini iračkog grada Irbila na sjeveru, nazvavši ih "nepromišljenim i nepreciznim nizom udara".

Iranska Revolucionarna garda saopštila je da je balističkim projektilima gađala ono za šta su tvrdili da je izraelski "špijunski štab" u sjevernom Iraku.

Četiri osobe su poginule, a šest ih je ranjeno u napadu u ponedjeljak, prema iračkom savjetu bezbjednosti Kurdistana.

Irak je osudio napade, nazvavši ih kršenjem njegovog suvereniteta.

Udari dolaze usred rastućih tenzija u regionu od izbijanja rata između Izraela i Hamasa 7. oktobra.

Konflikt je sve više počeo da se širi i uključuje pokrete koji su saveznici Irana, a djeluju u Libanu, Siriji, Iraku i Jemenu.

"Nastavićemo da procjenjujemo situaciju, ali prve indicije govore da je ovo bio nepromišljen i neprecizan niz udara", rekla je Adrijen Votson, portparolka Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće.

"Sjedinjene Države podržavaju suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Iraka", rekla je ona, dodajući da na meti nije bilo američko osoblje ili objekti.

Ranije je iranska Revolucionarna garda saopštila da je "jedan od glavnih štabova špijunaže Mosada u iračkoj regiji Kurdistan uništen balističkim projektilima".

U saopštenju se navodi da je to "odgovor na nedavne zločine cionističkog režima".

Bonus video: