Premijer Katara: Okončanje rata u Gazi suzbiće napade Huta na komercijalne brodske puteve u Crvenom moru

"Moramo se pozabaviti centralnim pitanjem, a to je Gaza, kako bismo sve ostalo ublažili, ako se samo fokusiramo na simptome, a ne liječimo stvarne probleme, rješenja će biti privremena", kazao je on

3937 pregleda 0 komentar(a)
Šejh Mohamed Bin Abdulrahman Al Tani, Foto: Reuters
Šejh Mohamed Bin Abdulrahman Al Tani, Foto: Reuters

Vojni udari neće suzbiti napade jemenskih Huta na komercijalne brodske puteve u Crvenom moru, ali će to učiniti okončanje rata u Gazi, izjavio je katarski premijer u utorak tokom sastanka Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Šejh Mohamed Bin Abdulrahman Al Tani opisao je trenutnu regionalnu situaciju kao "recept za eskalaciju posvuda" i kazao je kako Katar vjeruje da će smirivanje sukoba u Gazi zaustaviti eskalaciju na drugim frontovima.

"Moramo se pozabaviti centralnim pitanjem, a to je Gaza, kako bismo sve ostalo ublažili, ako se samo fokusiramo na simptome, a ne liječimo stvarne probleme, rješenja će biti privremena", kazao je on.

Sukob se proširio na djelove Bliskog istoka otkako je 7. oktobra počeo rat između Izraela i militantne organizacije Hamas, a grupe koje su saveznice Irana izvele su napade u Libanu, Siriji, Iraku i Jemenu.

Jemenska grupa Huti koju podržava Iran, od novembra napada brodove u Crvenom moru, dijelu rute koja čini oko 12 posto svjetskog brodskog prometa, u, kako kažu, nastojanju da podrže Palestince u ratu s Izraelom.

Američke i britanske snage odgovorile su izvodeći desetine vazdušnih i morskih napada na ciljeve Huta u Jemenu od 12. januara.

Šejh Mohamed je kazao da američki i britanski napadi stvaraju "visoki rizik od eskalacije i daljeg širenja" sukoba.

"Uvijek preferiramo diplomatiju nad bilo kakvim vojnim rezolucijama", rekao je.

Bez izvodljivog, održivog dvodržavnog rješenja o Izraelu i Palestini, međunarodna zajednica neće biti voljna financirati obnovu Gaze, kaže šejh Mohamed.

"Šira slika se ne može zanemariti", rekao je on, pozivajući međunarodnu zajednicu da zahtijeva od Izraela da pristane na vremenski vezan, nepovratan put ka dvoržavnom rješenju", istakao je.

"Ne možemo ovo ostaviti samo Izraelcima", kazao je on, prenosi agencija Rojters.

Bonus video: