Ambrej: Grčki brod pogođen raketom kod obale Jemena u Crvenom moru

Britanska agencija za pomorsku bezbjednost UKMTO je odvojeno ukazala da se dogodio "incident" sjeverozapadno od jemenskog grada Salefa, bez dodatnih detalja

5628 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Grčki teretni brod pogodila je raketa kod Jemena u južnom dijelu Crvenog mora, javila je u utorak privatna firma za pomorski rizik Ambrej (Ambre), dan poslije sličnog napada na američki brod za koji su odgovornost preuzeli jemenski pobunjenici Huti.

Brod koji plovi pod malteškom zastavom pogođen je raketom dok je prolazio na jugu Crvenog mora u pravcu sjevera, navela je kompanija dodajući da je brod nastavio svoj put.

Britanska agencija za pomorsku bezbjednost UKMTO je odvojeno ukazala da se dogodio "incident" sjeverozapadno od jemenskog grada Salefa, bez dodatnih detalja.

Prema navodima firme Ambrej, brod se kretao prema Sueckom kanalu.

Jemenski Huti, koje podržava Iran, povećali su posljednjih sedmica napade u Crvenom moru na brodove za koje sumnjaju da su povezani sa Izraelom, tvrdeći da djeluju solidarno sa Palestincima u Gazi gdje se vodi rat između Izraela i militantnog pokreta Hamas.

Zbog napada na brodove u toj pomorskoj zoni važnoj za međunarodnu pomorsku trgovinu, Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija su u petak i subotu izvršili udare na Hute u Jemenu, a oni su uzvratili u ponedjeljak ispaljujući raketu na američki teretni brod, u napadu u kome nije bilo ranjenih ni veće štete.

Bonus video: