Fidan: Događaji na Bliskom istoku ukazuju na to da rat u Gazi "ide u nešto šire"

"Ono što se dogodilo u Crvenom moru, Siriji i Iraku nagovještava da će se spirala rata u Gazi postepeno pretvoriti u sve veći vrtlog", rekao je Fidan na konferenciji za novinare u Akari nakon susreta s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem-Radmanom

5551 pregleda 0 komentar(a)
Grlić Radman i Fidan, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih poslova Hrvatske
Grlić Radman i Fidan, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih poslova Hrvatske

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan izjavio je danas da aktuelni događaji na Bliskom istoku ukazuju na to da tromjesečni rat u Gazi "ide u nešto šire".

"Ono što se dogodilo u Crvenom moru, Siriji i Iraku nagovještava da će se spirala rata u Gazi postepeno pretvoriti u sve veći vrtlog", rekao je Fidan na konferenciji za novinare u Akari nakon susreta s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem-Radmanom.

Fidan je ponovio stav Turske o ovom pitanju - da ne može biti trajnog mira u regionu bez jednake bezbjednosti i suvereniteta Palestinaca, prenosi Anadolija.

Najmanje 24.285 Palestinaca ubijeno je u Gazi u bombardovanjima i kopnenoj ofanzivi Izraela pokrenutoj nakon napada Hamasa na jug te zemlje kada je ubijeno oko 1.200 ljudi.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, 85 odsto stanovništva Gaze je već interno raseljeno zbog akutne nestašice hrane, vode i lekova, dok je 60 odsto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.

Bonus video: