Irak pozvao ambasadora iz Teherana na konsultacije i iranskog otpravnika poslova u Bagdadu na razgovor

Iranska Revolucionarna garda saopštila je da je ispalila četiri rakete Keibar na položaje "Islamske države" u Idlibu u Siriji i 11 preciznih balističkih raketa na kurdsku oblast u sjevernom Iraku, gdje je, kako je precizirano, pogođen centar Mosada, izraelske obavještajne agencije

2199 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Irak je u utorak pozvao svog ambasadora iz Teherana na konsultacije i iranskog otpravnika poslova u Bagdadu na razgovor iz protesta zbog iranskih udara na sjever Iraka u kojima je ubijeno nekoliko civila, saopštilo je iračko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Iranski napad bio je flagrantno kršenje suvereniteta republike Iraka, protivno je principima dobrosusjedstva i međunarodnog prava i prijeti bezbjednosti u regionu", navodi se u saopštenju.

Irak je u ponedjeljak ispalio rakete na, kako je naveo, štab izraelske špijunske agencije u bogatoj četvrti Irbila, glavnog grada sjeverne iračke poluautonomne kurdske oblasti, kao i na ciljeve vezane za ekstremiste takozvane Islamske države u sjevernoj Siriji.

Rakete ispaljene na Irbil pale su blizu kompleksa američkog konzulata u tom gradu.

Iranska Revolucionarna garda saopštila je danas da je ispalila četiri rakete Keibar na položaje "Islamske države" u Idlibu u Siriji i 11 preciznih balističkih raketa na kurdsku oblast u sjevernom Iraku, gdje je, kako je precizirano, pogođen centar Mosada, izraelske obavještajne agencije.

Irački zvaničnici negirali su da je pogođena zgrada povezana sa Mosadom.

"Nema razloga za ove napade i nema izgovora. Ovi napadi ne treba da ostanu bez odgovora", rekao je u utorak Masrur Barzani premijer kurdske oblasti u Iraku, na konferenciji za novinare u švajcarskom gradu Davosu gdje prisustvuje Svjetskom ekomskom forumu.

Iranski udari na Irak i Siriju događaju se u vrijeme pojačanih tenzija u regionu i strahovanja da će se rat između Izraela i palestinskog Hamasa proširiti na region.

U udaru u Irbilu poginula su najmanje četiri civila, među kojima Pešrav Dizaji, istaknuti lokalni biznismen, kao i članovi njegove porodice.

Sjedinjene Države su osudile iranske" nesmotrene raketne napade", rekao je portparol Stejt departmenta, Metju Miler.

Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani rekao je u saopštenju da su udari u Iraku i Siriji "u skladu sa odlučnom odbranom suvereniteta i bezbjednosti zemlje, borbe protiv terorizma i dio kazne Islamske Republike onih koji prijete bezbjednosti zemlje".

On je rekao da je Iran u "preciznoj i ciljanoj operaciji identifikovao sjedišta kriminala i gađao ih sa preciznim vođenim projektilima".

Nekoliko stotina demonstranata okupilo se danas u Irbilu da protestuje zbog napada, javio je AP.

Bonus video: