Katar i Francuska posredovali u postizanju dogovora Izraela i Hamasa o isporuci hitnih ljekova za taoce u Gazi

Dvije zemlje su saopštile u utorak da će pomoć krenuti iz Katara u Egipat u srijedu prije nego što će biti prebačena preko graničnog prelaza Rafa

7110 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Gaze, Foto: Reuters
Detalj iz Gaze, Foto: Reuters

Katar i Francuska posredovali su u postizanju dogovora Izraela i Hamasa o isporuci hitnih ljekova za oko 45 izraelskih talaca koje militantni palestinski pokret drži u Pojasu Gazi u zamjenu za humanitarnu i medicinsku pomoć za najugroženije civile na toj teritoriji.

Dvije zemlje su saopštile u utorak da će pomoć krenuti iz Katara u Egipat u srijedu prije nego što će biti prebačena preko graničnog prelaza Rafa.

To je prvi sporazum između zaraćenih strana u Pojasu Gaze otkako je u novembru postignut jednonedjeljni prekid vatre.

Portparol katarskog ministarstva spoljnih poslova Majed al-Ansari naveo je u saopštenju da bi sporazum značio da će "ljekovi, zajedno sa drugom humanitarnom pomoći, biti isporučeni civilima u Pojasu Gaze, u najugroženijim i najugroženijim oblastima, u zamjenu za isporuku ljekova potrebnih za Izraelce zarobljene u Gazi".

On nije iznio detalje o tome koliko će pomoći biti dostavljena civilima.

Prethodno je Filip Lalio, šef kriznog centra francuskog ministarstva spoljnih poslova koji organizuje humanitarne napore, rekao da su pregovori trajali nedjeljama i da je prvobitna ideja potekla od porodica nekih od izraelskih talaca.

Svakom od 45 talaca bili bi dostavljeni specifični medicinski paketi za nekoliko mjeseci, koji su sastavljani u Francuskoj. Međunarodni komitet Crvenog krsta će koordinisati na terenu.

Francuska i dalje ima tri državljana zadržana u Gazi, ali nikome od njih nisu hitno potrebni ljekovi, rekao je Laliot.

Hamas je zarobio taoce u napadu 7. oktobra na jug Izraela koji je započeo rat. Crveni krst nije posjetio taoce, a vjeruje se da su mnogima, uključujući za nekoliko starijih muškaraca, očajnički potrebni lekovi.

Bijela kuća je saopštila u utorak da se SAD "nadaju" da bi razgovori uz posredovanje Katara mogli dovesti do novog sporazuma između Izraela i Hamasa o oslobađanju talaca u zamjenu za prekid vatre u Pojasu Gaze.

"Ne želim da govorim previše javno dok imamo ove razgovore, ali se nadamo da će to uroditi plodom", rekao je portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost SAD Džon Kirbi na brifingu pre nego što je Katar objavio da je postignut dogovor.

Bonus video: