NUKLEARNI ARSENAL

Pogledajte: Rakete Sjeverne Koreje mogu i do Evrope, Australije, Kanade...

Britanski "Independent" objavio je snimak u kojem su analizirani dometi raketa koje je Sjeverna Koreja testirala
89 pregleda 36 komentar(a)
Sjeverna Koreja, raketa, Foto: Beta-AP
Sjeverna Koreja, raketa, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 04.02.2019. 04:28h

Sjeverna Koreja godinama razvija svoj nuklearni arsenal, ali tenzije između te zemlje i SAD nikada nisu bile na nivou na kojem su danas.

Pjongjang iznova testira rakete, a najnoviji planovi pokazuju da bi ova zemlja mogla da gađa sredinom avgusta američko ostrvo Guam u Pacifiku.

S druge strane, predsjednik SAD Donald Tramp, u najnovijoj "paljbi" na Tviteru, zaprijetio je da je vojno rješenje spremno ako Sjeverna Koreja bude djelovala nerazumno.

"Vojna rješanja su potpuno pripremljena, napunjeno i repetirano, ako Severna Koreja bude djelovala nerazumno. Nadajmo se da će Kim Džong Un naći drugi put", napisao je Tramp na Tviteru.

Britanski "Independent" objavio je snimak u kojem su analizirani dometi raketa koje je Sjeverna Koreja testirala. 

Raketa "nodong 2", duga 16 metara, ima domet od 1.300 kilometara. Mogla bi da pogodi Južnu Koreju, djelove Kine, ali i manji dio Japana. 

"Taepodong 1", raketa duga 32 metra, mogla bi da pogodi sve što je udaljeno i do 2.900 kilometara, tako bi mogla da padne na bilo koji dio Japana, ali i na Kamčatku. 

"Taepodong 2", dužine od čak 35 metara, ima domet od 6.700 kilometara. Raketa bi mogla da stigne do Aljaske, ali i do nekih djelova Evrope, poput sjevernih djelova Norveške i Švedske. 

Dužine 16 metara, raketa "hvasong-14" potencijalno je najopasnija. Sa dometom od oko 9.500 kilometara, mogla bi da pogodi bilo koji dio Azije, Evrope, Kanade. U SAD jedino možda Florida ne bi morala da strahuje. A bezbjedni bi bili i veliki dio Afrike, jug Australije, kao i cijela Južna Amerika. 

Ipak, ako uzmemo u obzir da je u pitanju potencijalni nuklearni arsenal, kojim lideri Sjeverne Koreje i SAD prijete, teško da bi bilo ko na svijetu bio bezbjedan.