NATO da bude spreman na sve

Holandski admiral kazao da je zapadnoj vojnoj alijansi potrebna ratna transformacija

14519 pregleda 86 reakcija 19 komentar(a)
Admiral Rob Bauer, Foto: Rojters
Admiral Rob Bauer, Foto: Rojters

NATO države treba da budu u stanju najviše pripravnosti za rat i da “očekuju neočekivano” kazao je juče šef vojnog komiteta vojne alijanse Rob Bauer.

“Kako bi bili u potpunosti efikasni, i u budućnosti, potrebna nam je ratna trasformacija NATO-a”, kazao je Bauer na sastanku vojnih šefova u Briselu. “Za to će ključna biti saradnja državnog i privatnog sektora”, istakao je.

Bauer, holandski admiral, kazao je da saveznici treba da se “fokusiraju na efikasnost” i unaprijede borbenu spremnost vježbama, industrijskim partnerstvom i stavljanjem trupa u stanje visoke pripravnosti.

Tektonske ploče moći se pomjeraju. Kao rezultat toga suočavamo se sa najopasnijim svijetom posljednjih decenija, kazao je Bauer

“Potrebno nam je da javni i privatni akteri promijene svoj način razmišljanja iz ere u kojoj je sve bilo planirano, predvidivo, kontrolisano i fokusirano na efikasnost i prilagode ga eri u kojoj je u svakom trenutku sve moguće. Eri u kojoj treba da očekujemo neočekivano”, dodao je Bauer.

Mada su zemlje članice NATO-a značajno povećale troškove za odbranu i obećale velike nove ugovore proizvođačima oružja nakon invazije ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu, potrajaće dok se proizvodnja ne intenzivira.

Bauer je, kako ističe portal “Politiko”, i ranije bio iskren o potrebi za standardizacijom teške municije kalibra 155 kako bi državama bilo lakše da sarađuju oko artiljerijskih zaliha i šalju isporuke Ukrajini koje mogu koristiti različiti oružani sistemi.

“U vojnom smislu ima mnogo koraka koji mogu biti preduzeti kako bismo stigli tamo gdje želimo da budemo u smislu kolektivne odbrane”, kazao je Bauer, navodeći rat u Ukrajini kao kritični konflikt koji će “odlučiti sudbinu svijeta”.

Sve, od unapređenja logistike do više zajedničkih vježbi i držanja većeg broja vojnika u stanju visoke pripravnosti su mjere koje NATO države sprovode, kazao je Bauer.

“Tektonske ploče moći se pomjeraju”, dodao je on. “Kao rezultat toga suočavamo se sa najopasnijim svijetom posljednjih decenija”.

Bonus video: