SAD zvanično označile Hute kao globalnu terorističku grupu

Ovaj potez uslijedio je pošto su Amerika i druge zemlje tražile od Huta da prekinu sa napadima koji remete međunarodnu trgovinu, ali oni te zahtjeve ignorišu

5582 pregleda 1 komentar(a)
Saliven, Foto: Reuters
Saliven, Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države (SAD) su zvanično označile Hute kao globalnu terorističku grupu, poslije nekoliko nedjelja napada ekstremista na komercijalne brodove u Crvenom moru.

Ovaj potez uslijedio je pošto su Amerika i druge zemlje tražile od Huta da prekinu sa napadima koji remete međunarodnu trgovinu, ali oni te zahtjeve ignorišu.

Na napade su odgovorile SAD i Britanija, a cilj njihovih udara je da onesposobe radarske sisteme i mjesta odakle Huti lansiraju svoje napade.

"Ova oznaka je važno sredstvo da se spriječi terorističko finansiranje Huta, dodatno ograniči njihov pristup finansijskim tržištima i da se pozovu na odgovornost zbog svojih akcija. Ako Huti obustave napade u Crvenom moru i Adenskom zalivu, SAD će odmah preispitati ovu oznaku", naveo je u saopštenju savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven.

Portparol Huta rekao je za Rojters da će se nastaviti napadi na brodove koji plove ka Izraelu i da na to neće uticati američka odluka.

Američki zvaničnici ukazuju da su Huti sa svojih položaja u Jemenu, od novembra prošle godine, izveli 30 napada koji su ugrozili građane, kargo transport i brodove iz više od 50 zemalja. Oko 2.000 brodova je preusmjereno na rute koje su mnogo duže, kako bi izbjegli Crveno more. Huti su takođe prijetili da će oteti mornare iz više od 20 zemalja.

SAD su u utorak prvi put izvele udare u kojima su uništene protivbrodske rakete Huta, prije nego što su lansirane.

Viši američki zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman, rekao je da SAD preduzimaju korake kako ove sankcije ne bi uticale na pomoć civilima u Jemenu, gdje UN procjenjuju da je 24 miliona ljudi u opasnosti da umre od gladi.

Ponovno označavanje Huta kao globalne terorističke grupe neće stupiti na snagu još 30 dana, kako bi se dalo vrijeme da se obave humanitarne aktivnosti. Pošiljke hrane, ljekova i goriva Jemenu neće biti pogođene sankcijama, rekao je zvaničnik.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost saopštio je da će biti velikih izuzeća iz sankcija za osnovne potrepštine da bi se " spriječile negativne posljedice po stanovnike Jemena" i dodao da oni "ne bi trebalo da plaćaju zbog akcija Huta".

Ali, ove sankcije će onemogućiti Hutima da pristupe američkom finansijskom sistemu i otvaraju put za druge kaznene mjere i akcije policije i pravosuđa protiv njih.

Pitanje je kako će to pogoditi Iran koji podržava i snabdijeva Hute.

"Huti sada koriste fondove, obuku i oružje Iranske revolucionarne garde kako bi destabilizovali Jemen i izvodili terorističke akcije u regionu. Nastavićemo da se borimo protiv iranskog malignog uticaja gdje god možemo. Naravno, Huti odlučuju o tome da li će se udaljiti od Irana", rekao je neimenovani zvaničnik za Glas Amerike.

Bonus video: