SAD izvele novi napad na Hute u Jemenu

Ranije u srijedu, SAD su objavile da su Hute vratili na listu "terorističkih" entiteta

2820 pregleda 3 komentar(a)
Borci Huta i pristalice plemena drže oružje tokom protesta protiv nedavnih napada SAD-a, Foto: REUTERS
Borci Huta i pristalice plemena drže oružje tokom protesta protiv nedavnih napada SAD-a, Foto: REUTERS

Američke snage su gađale 14 projektila koji su bili spremni za lansiranje u Jemenu, saopštila je američka vojska, nakon što je Vašington ponovo označio pobunjenike Huti koje podržava Iran kao "teroristički" entitet zbog njihovih napada na trgovačka plovila.

Američke snage "izvele su udare na 14 projektila Huta koje podržava Iran i koji su bili napunjeni da budu ispaljeni u područjima pod kontrolom Huta u Jemenu", navodi se u saopštenju Centralne komande (CENTCOM).

"Ove projektili na lansirnim šinama predstavljali su neposrednu prijetnju trgovačkim brodovima i brodovima američke mornarice u regiji i mogli su biti ispaljeni u bilo kojem trenutku, što je navelo američke snage da iskoriste svoje inherentno pravo i obavezu da se brane", saopštio je CENTCOM.

Ranije u srijedu, Sjedinjene Države su objavile da su Hute vratili na listu "terorističkih" entiteta.

Od izbijanja rata u Gazi između Izraela i Hamasa, Huti koje podržava Iran su napali najmanje 26 brodova otkako su u novembru zauzeli brod Glaksi Lider povezan sa Izraelom.

Napadi su prisilili neke od najvećih svjetskih kompanija da preusmjere svoja plovila oko Rta dobre nade na južnom vrhu Afrike, ozbiljno remeteći globalnu trgovinu.

Promet kroz Crveno more, koji inače olakšava kretanje tereta u vrijednosti od tri do devet milijardi dolara svaki dan, pao je za više od 40 posto od početka napada.

Američki i britanski ratni avioni, brodovi i podmornice izveli su desetine vazdušnih napada na Hute, koji kontrolišu najnaseljenije djelove Jemena.

Bonus video: