Huti izveli napad na američki brod u Adenskom zalivu, Vašington tvrdi da nije pričinjena šteta

Proiranski pobunjenici su preuzeli odgovornost za napad, navodeći da su "izveli ciljanu operaciju protiv američkog broda u Adenskom zalivu sa nekoliko protivbrodskih projektila", kao i da su "neki pogodili svoju metu"

8348 pregleda 3 komentar(a)
Pripadnici Huta (ilustracija), Foto: Reuters
Pripadnici Huta (ilustracija), Foto: Reuters

Jemenski pobunjenici Huti izveli su jutros napad na američki trgovački brod u Adenskom zalivu, u kojem prema tvrdnjama Vašingtona nije pričinjena šteta.

Proiranski pobunjenici su preuzeli odgovornost za napad, navodeći da su "izveli ciljanu operaciju protiv američkog broda u Adenskom zalivu sa nekoliko protivbrodskih projektila", kao i da su "neki pogodili svoju metu".

Američka vojna komanda na Bliskom istoku (Centcom) potvrdila je da su Huti izveli napad, ali sa "dvije rakete" i da nisu pogodili cilj.

Na meti je bio američki tanker "Chem Ranger", koji plovi pod zastavom Maršalskih ostrva i koji se posljednjih dana nalazio uz obalu Jemena.

Britanska agencija za pomorsku bezbjednost (UKMTO) prijavila je incident 115 nautičkih milja jugoistočno od grada Adena sa eksplozijom na 30 metara od broda, navodeći da je u blizini primijećen dron.

Bonus video: