Netanjahu: Rekao sam SAD da sam protiv njihove podrške formiranju palestinske države

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džon Kirbi odbacio je izjavu izraelskog lidera

5941 pregleda 7 komentar(a)
Netanjahu, Foto: Reuters
Netanjahu, Foto: Reuters

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je u četvrtak da je Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) rekao da se protivi podršci Vašingtona formiranju palestinske države u okviru eventualnog poslijeratnog rješenja, kada se završi sukob Izraela sa ekstremistima Hamasa.

Zvaničnici izraelske desničarske vlade su se često protivili ideji nezavisne palestinske države u susjedstvu Izraela. Međutim, Netanjahuova izjava na konferenciji za novinare koju je prenosila nacionalna televizija je po svemu sudeći njegov definitivan stav po tom pitanju, koji je javno otvorio jaz sa SAD, zemljom koja Izraelu pruža kjučnu podršku u ratu.

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džon Kirbi odbacio je izjavu izraelskog lidera.

"To nije neki novi komentar premijera Netanjahua. Očigledno, mi stvari vidimo drugačije", izjavio je Kirbi.

Državni sekretar Entoni Blinken ove nedjelje je rekao političkim i poslovnim liderima na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švajcarskoj, da je "put ka palestinskoj državi" ključan za mir na Bliskom istoku.

Portparol Stejt departmenta Metju Miler u četvrtak je izjavio: "Ne postoji način da se riješe dugoročni izazovi za Izrael, da se obezbijedi trajna bezbjednost i riješe kratkoročni izazovi obnove Gaze, i upostavljanja uprave i bezbjednosti u Gazi - bez uspostavljanja palestinske države."

Na svojoj konferenciji za novinare, Netanjahu je rekao: "U budućim dogovorima - Izraelu je potrebna kontrola nad cijelom teritorijom zapadno od rijeke Jordan. To se sudara sa idejom suvereniteta. Šta se može."

Govoreći o izraelskim odnosima sa SAD, dodao je: "Premijer mora da ima sposobnost da kaže ne našim prijateljima."

Izraelska vlada kaže da ne planira da ponovo okupira Gazu na kraju rata sa Hamasom, ali je odbila da iznese detaljnije planove za tu teritoriju.

Netanjahu kaže da je Izrael uništio oko dvije trećine Hamasovih pukova u pojasu Gaze tokom tromjesečenog rata, i obećao da će nastaviti rat dok Izrael ne ostvari "potpunu pobjedu".

"Postoje dvije faze borbi. Prva je uništenje Hamasovih pukova, njihovih organizovanih borbenih jedinica", izjavio je Netanjahu.

"Do sada je uništeno 16 ili 17 od 24 puka. Poslije toga, tu je faza raščišćavanja teritorije od ekstremista. Prva faza je obično kraća, druga traje duže", rekao je Netanjahu. "Biće potrebni mjeseci za pobjedu ali smo riješeni da je ostvarimo".

SAD već nedjeljama vrše pritisak na jevrejsku državu da ograniči svoju veliku ofanzivu u Gazi kako bi se značajno smanjio broj pogibija civila na uskom pojasu teritorije uz Sredozemno more.

Izrael pokušava da eliminiše Hamasovu kontrolu nad Gazom nakon što su ekstremisti ubili 1.200 ljudi u Izraelu u šokantnom napadu 7. oktobra kada je Hamas takođe zarobio 240 talaca.

U izraelskim vazdušnim i kopnenim operacijama u Gazi su sravnjeni sa zemljom veliki djelovi teritorije i u njima je poginulo više od 24.400 Palestinaca a ranjeno najmanje 60.000, prema podacima ministarstva zdravlja u Gazi kojim rukovodi Hamas.

Izrael je u četvrtak izvršio napade na ekstremiste u sjevernom i južnom dijelu pojasa Gaze, dok ministarstvo zdravlja u Gazi navodi da je 16 osoba ubijeno u izrealskom vazdušnom udaru na Rafu. U tom napadu je pogođena jedna kuća, navelo je ministarstvo zdravlja. Ljekari kažu da polovinu od 16 poginulih čine djeca.

Bonus video: