Sjeverna Koreja najavila skoru Putinovu posjetu

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kazao je ranije ove sedmice da se Moskva nada da će posjeta biti dogovorena te da će Putin otputovati u Sjevernu Koreju "u doglednoj budućnosti"

8902 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sjeverna Koreja objavila je da je pristala na dalju stratešku i taktičku saradnju s Rusijom kako bi se uspostavio "novi multipolarizovani međunarodni poredak".

Dvije zemlje rade na izgradnji ujedinjenog fronta suočeni sa sve jačim napetostima sa Sjedinjenim Državama, piše AP.

Sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova navelo je, takođe, da je ruski predsjednik Vladimir Putin potvrdio spremnost da posjeti Pjongjang i rekao da bi to moglo doći u "ranom roku".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kazao je ranije ove sedmice da se Moskva nada da će posjeta biti dogovorena te da će Putin otputovati u Sjevernu Koreju "u doglednoj budućnosti".

Na produbljivanje veza između Moskve i Pjongjanga u inostranstvu se gleda sa sumnjom i zabrinutošću.

Vjeruje se da je Sjeverna Koreja Rusiji isporučila municiju i balističke projektile koji su korišćeni u invaziji na Ukrajinu. Zato postoji strah da bi Rusija mogla da pruži tehničku pomoć sjevernokorejskim programima naoružanja, piše AP.

I Pjongjang i Rusija odbacili su optužbe Vašingtona i Seula o sjevernokorejskim transferima oružja Rusiji.

Ranije ove sedmice, Rusija je ponovno potvrdila svoju blisku saradnju sa Sjevernom Korejom tokom trodnevne posjete Moskvi ministarke vanjskih poslova Čoe Son Hui.

Kao simbol bliže saradnje, sjevernokorejski vođa Kim Džong Un posjetio je ruski Daleki istok u septembru prošle godine i tamo se susreo s Putinom. Nakon toga je uslijedila posjeta ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova Pjongjangu.

Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje osudilo je Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) zbog sazivanja hitnog sastanka nakon najnovijeg balističkog testa te zemlje.

Sjevernokorejsko ministarstvo je saopštilo da je probno gađanje 14. januara bilo jedna od redovnih aktivnost zemlje za poboljšanje odbrambenih sposobnosti, te da nije predstavljalo prijetnju susjedima.

Južna Koreja pozvala je u četvrtak Savjet bezbjednosti UN "da prekine ćutanje" eskalirajućim raketnim testovima i prijetnjama Sjeverne Koreje.

Rusija i Kina, obje stalne članice Savjeta bezbjednosti, blokirale su napore koje predvode Sjedinjene Države, da budu pojačane sankcije Sjevernoj Koreji zbog njenih nedavnih testiranja oružja, naglašavajući podjele produbljene oko ruskog rata protiv Ukrajine.

Bonus video: