Ron Desantis odustao od predsjedničke trke i podržao Trampa

Kraj Desantisove kampanje znači da je Niki Hejli sada posljednja republikanka u trci sa šansom – iako nevelikom – da uskrati Trampu nominaciju

11455 pregleda 3 komentar(a)
Ron Desantis, Foto: Reuters
Ron Desantis, Foto: Reuters

Guverner Floride Ron Desantis u nedjelju je suspendovao svoju kampanju za republikansku predsjedničku nominaciju pred stranačke izbore u Nju Hempširu i podržao Donalda Trampa, okončavši kandidaturu koja nije ispunila očekivanja da će izaći kao ozbiljan izazivač bivšem predsjedniku.

Desantis je bio viđen kao glavni kandidat za republikansku nominaciju 2024. i prirodni nasljednik Trampa zbog njegovog borbenog stila i duboko konzervativnih stavova. Početkom 2023. u nekoliko anketa je imao prednost nad Trampom.

Međutim, podrška guverneru Floride opada već nekoliko mjeseci, kako zbog pogrešne strategije kampanje, tako i zbog Trampovog uticaja nad većim dijelom stranačke baze.

"Jasno mi je da većina republikanskih glasača na stranačkim izborima želi da Donaldu Trampu da još jednu šansu", rekao je on u video snimku objavljenom na mreži X.

Desantis je takođe ismijavao bivšu ambasadorku u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli, koja je dugo bila njegova rivalka za drugo mjesto na stranačkim izborima, navodeći da republikanci "ne mogu da se vrate staroj republikanskoj gardi iz prošlih godina, prepakovanom obliku podgrijanog korporativizma koji Niki Hejli predstavlja".

Kraj Desantisove kampanje znači da je Hejli sada posljednja republikanka u trci sa šansom – iako nevelikom – da uskrati Trampu nominaciju. Pobjednik republikanskog takmičenja za nominaciju će se na opštim izborima u novembru najvjerovatnije ići protiv predsjednika Džoa Bajdena.

Prema većini istraživanja javnog mnjenja, više od 70 odsto republikanaca ima pozitivno mišljenje o Trampu. To je Desantisa dovelo u poziciju u kojoj je morao da apeluje na glasače koji se i dalje dive Trampu, kao i na one koji ga strastveno ne vole.

Desantis nije uspio po obje tačke. On nikada nije uspješno iznio argument Trampovim pristalicama zašto je on bolja opcija, dok su republikanci koji su željeli da odbace bivšeg predsjednika podijelili svoje glasove među više kandidata.

Hejli se posebno pojavila kao favorit među umjerenim republikancima kako izborna trka konsolidovala.

Tamo gdje se Desantis razlikovao od Trampa po pitanju politike, gotovo uvijek je zauzimao konzervativniju poziciju.

On je u aprilu na Floridi potpisao zabranu abortusa poslije šest sedmica, iako je to izazvalo podozrenje kod nekih donatora i umjerenih republikanaca.

Usprotivio se dodatnoj američkoj vojnoj pomoći Ukrajini i preduzeo je kaznene mjere protiv "Volta Diznija" nakon što je ta kompanija istupila protiv zakona Floride koji ograničava diskusiju o rodu i seksualnosti u učionicama.

Dok su mnogi veliki donatori na početku podršku Desantisu, počeli su da iskazuju nezadovoljstvo još od ljeta. Neki koji su kao razlog naveli Desantisov beskompromisni stav o abortusu.

Bonus video: