Odlučujući okršaj Trampa i Niki Hejli

Bivši predsjednik SAD za korak je bliži republikanskoj nominaciji nakon što je i Ron Desantis “poljubio prsten”

11972 pregleda 4 komentar(a)
Niki Hejli, Foto: Rojters
Niki Hejli, Foto: Rojters

Prije svega sedam dana u Ajovi, Ron Desantis je rezignirano opisivao kako Donald Tramp primorava republikanske političare da “poljube prsten” kako bi zaslužili njegove pohvale i izbjegli javno poniženje.

Međutim, u nedjelju popodne i guverner iz Floride je kleknuo pred Trampom, pružajući mu podršku dok je najavljivao da napušta predsjedničku trku čak i prije učešća u drugom republikanskom takmičenju u Nju Hempširu.

Desantisovo saopštenje da odustaje od pokušaja da osvoji Bijelu kuću, prema pisanju “Fajnenšl tajmsa” označava skroman kraj skoro osmomjesečne kampanje najbrže rastuće političke zvezde konzervativne Amerike, koja je u jednom trenutku smatrana najozbiljnijom prijetnjom Trampu.

Ron Desantis
foto: REUTERS

Nakon što se tako brzo riješio Desantisa, Tramp je sada za korak bliže da porazi sve protivnike i dobije republikansku nominaciju kako bi se na izborima u novembru suprotstavio demokrati Džou Bajdenu.

Tokom protekle nedjelje, Tramp je obezbijedio podršku investitora Viveka Ramasvamija i senatora iz Južne Karoline Tima Skota, koji su obojica podržali bivšeg predsjednika nakon što su odustali od trke.

Jedina preostala republikanska prepreka za Trampa je Niki Hejli, bivša guvernerka iz Južne Karoline i bivša američka ambasadorka u UN.

Hejlijeva i njeni saveznici su u nedjelju pozdravili Desantisovu odluku i činjenicu da je ona ispratila sve druge Trampove rivale za republikansku nominaciju.

Do skoro je bilo 13 kandidata u trci, a sada ih je ostalo samo dvoje”, kazao Kris Sununu, guverner Nju Hempšira i čvrsti pristalica Hejlijeve. “Tvrdili su da je nemoguće, ali onda je došla Niki Hejli i sve ih je zbrisala”, kazao je on.

Međutim, FT ističe da mnogi analitičari i stratezi vjeruju da će događaji u nedjelju nanijeti više štete nego koristi Hejlijevoj, budući da se Desantisovim pristalicama više dopada Tramp od nje.

“Oni su na Desantisa gledali kao na bolju verziju Trampa. Zbog toga su bili uz njega. Stoga, ja smatram da će te pristalice otići Trampu, kazao je za FT uticajni Desantisov donator koji je želi da ostane anoniman. “To nijesu pristalice Niki Hejli. Ona je za njih preveliki globalista i po mom mišljenu previše vezana za korporativne interese”.

Međutim, Rojters ističe da odustajanje Desantisa pruža priliku Hejlijevoj da privuče birače koji žele da okrenuu novu stranicu u odnosu na Trampa i da vide novu generaciju lidera.

Britanska agencija ističe da se očekuje da rezultat u Nju Hempširu bude neizvjesniji nego onaj u Ajovi prošle nedjelje kada je Tramp ubjedljivo pobijedio.

Donald Tramp
foto: REUTERS

Bivši predsjednik je dan za danom održavao mitinge u Nju Hempširu, što mu nije baš svojstveno. Međutim, to je snažan pokazatelj koliko mu je bitna ta pobjeda.

Tramp i njegovi saradnici žele da ubijede Hejlijevu, njene birače i njene donatore, kao i medije koji prate kampanju da je trka završena i da će Tramp biti nominovan. U tome bi mu značajno pomogla ubjedljiva pobjeda u Nju Hempširu. Isto tako, Trampov tabor je svjestan da bi tijesan rezultat poslao sasvim suprotan signal - da značajan dio republikanskog izbornog tijela i dalje traži nekog drugog.

Hejlijeva bi iskoristila zamajac uoči sljedećeg glasanja u svojoj rodnoj državi Južnoj Karolini. Takođe, novac bi nastavio da pristiže za njenu kampanju. To bi bio najgori scenario za Trampa, ali on bi nezavisno od toga ostao favorit za republikansku nominaciju.

Pobjeda Hejlijeve u Nju Hempširu bi bila u ravni političkog zemljotresa. To bi raspršilo atmosferu neizbježnosti koju Tramp podgrijava već mjesecima, i dalo bi podstrek snagama protiv njega u partiji.

Tijesno drugo mjesto ne bi dalo takav rezultat, ali bi joj ipak omogućilo da tvrdi da bi protivnici Trampa trebalo da se ujedine oko nje, naročito sada kada je Desantis ispao.

Da li će snažan rezultat u Nju Hempširu na kraju pomoći Hejlijevoj da se takmiči sa Trampom u Južnoj Karolini i nadalje, ostaje da se vidi, ali imala bi legitimni razlog da ostane u borbi.

Ubjedljiva pobjeda Trampa bila bi razorna za Niki Hejli, zaključuje Rojters. To bi pokazalo da je podrška Trampu toliko rasprostranjena unutar stranke da gotovo nema nade da bude zaustavljen.

Bonus video: