Kac u Briselu pustio spot o ostrvu kod Gaze i željeznici do Indije

Izraelski šef diplomatije izbjegao da sa kolegama iz EU razgovara o dvodržavnom rješenju

7371 pregleda 1 komentar(a)
Izrael Kac, Foto: Rojters
Izrael Kac, Foto: Rojters

Izraelski šef diplomatije Izrael Kac izbjegao je juče diskusiju o dvodržavnom rješenju izraelsko palestinskog konflikta na sastanku sa kolegama iz Evropske unije, odlučivši umjesto toga da im pokaže spotove o budućim infrastrukturnim projektima.

Na sastanku u Briselu, ministri EU su željeli da naglase svoje pozive za uspostavljanje palestinske države pored Izraela u okviru sveobuhvatnog dugoročnog mirovnog sporazuma. Međutim, izraelska vlada je odbila takve pozive, prenio je Rojters.

Na sastanku, Kac je pokazao ministrima spotove zamišljenog vještačkog ostrva kod obale Gaze i željezničku mrežu koja povezuje Bliski istok sa Indijom, kazali su evropski šef diplomatije Žozep Borel i druge EU diplomate.

Žozep Borel
foto: Rojters

Borel je jasno stavio do znanja da nijesu impresionirani tim potezom.

“Ministar nam je pokazao par spotova koji skoro da nemaju nikakve veze sa temama o kojima smo razgovarali”, kazao je Borel novinarima, dodajući da on smatra da je Kac mogao bolje da iskoristi vrijeme sa kolegama iz EU.

Diplomate su kazale da su spotovi dio ideja koje je Kac i ranije predstavljao i da nijesu očekivali da će ih ponovo pokazati.

EU ministri su se juče odvojeno sastali sa kolegama iz Saudijske Arabije, Egipta i Jordana, kao i sa palestinskim ministrom inostranih poslova Rijadom al Malikijem kako bi razgovarali o aktuelnoj krizi u Gazi.

Uoči sastanka, Borel je poslao dokument u 27 članica EU u kojem sugeriše mapu puta za mir u širem izrealsko-palestinskom konfliktu.

U srcu plana je poziv za “pripremnu konferenciju za mir” koju bi organizovali EU, Egipat, Jordan, Saudijska Arabija i Liga arapskih država, uz pozivnice za Sjedinjene Države i Ujedinjene nacije da budu domaćini skupa.

Međutim, jučerašnji sastanak nije djelovalo da utiče na poziciju Izraela dan nakon što je premijer Benjamin Netanjahu potvrdio čvrst stav protiv bilo kakve palestinske države, tvrdeći da bi to predstavljalo “egzistencijalnu opasnost” za Izrael.

Ipak, Borel je izjavio da želi da nastavi sa međunarodnim naporima za sprovođenje rješenja sa dvije države, iako nije pojasnio kako bi to moglo biti postignuto ako Izrael i dalje bude protiv. Posljednji razgovori o takvom rješenju propali su prije deset godina zbog međusobnog nepovjerenja i tvrdoglavosti, navodi Rojters.

Bonus video: