"UPOZORILI GA I OTJERALI"

Peking: Američki razarač narušio kineski suverenitet

Teritorijalni sporovi u strateški važnim vodama između Kine sa jedne i Tajvana, Bruneja, Malezije, Filipina i Vijetnama, s druge strane, pojačani su pošto je Peking prethodnih godina počeo da gradi vještačka ostrva u spornim vodama Južnog kineskog mora
1 komentar(a)
američki razarač, Foto: Beta/AP
američki razarač, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 11.08.2017. 08:09h

Kina je izrazila "snažno nezadovoljstvo" zbog plovidbe američkog razarača blizu njenog vještačkog ostrva u spornim vodama Južnog kineskog mora, čime je narušen njen suverenitet.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang izjavio je da potez SAD "ozbiljno narušava kineski suverenitet i bezbjednost i ozbiljno ugrožava sigurnost ljudi na liniji fronta na obje strane".

"Kina je čvrsto odlučna da čuva svoj teritorijalni suverenitet i pomorske interese", rekao je Geng, dodajući da će djelovanje SAD natjerati Kinu da preduzme mjere u cilju daljeg jačanja "odbrane nacionalne teritorije".

Geng je rekao da je kineska mornarica "identifikovala američki ratni brod, upozorila ga i otjerala".

Američki ratni brod prošao je u četvrtak blizu kineskog vještačkog ostrva u spornim vodama Južnog kineskog mora, u operaciji kojom demonstrira slobodu plovidbe, izjavio je neimenovani zvaničnik američke mornarice.

On je u izjavi za AP rekao da su kineski brodovi bili u blizini kada je razarač "Džon S. Mekejn" prošao pored grebena Misčif.

Američki zvaničnici kažu da će vojska nastaviti da plovi, leti i djeluje gdje god joj je to dozvoljeno međunarodnim pravom, a Kina stalno protestuje zbog takvih operacija.

Teritorijalni sporovi u strateški važnim vodama između Kine sa jedne i Tajvana, Bruneja, Malezije, Filipina i Vijetnama, s druge strane, pojačani su pošto je Peking prethodnih godina počeo da gradi vještačka ostrva u spornim vodama Južnog kineskog mora.

Na tri takva ostrva napravljene su piste, a na nekim ostrvima su navodno instalirani sistemi raketne odbrane.

Preporučujemo za Vas