U Diksvil Noču ima šest birača: Svi glasali za Niki Hejli

Na glasanju su i birači i novinari mogli da se posluže gomilom svježe pečenih čokoladnih kolačića

7634 pregleda 5 komentar(a)
Hejli je dobila svih šest glasova, Foto: Reuters
Hejli je dobila svih šest glasova, Foto: Reuters

Šest registrovanih birača malenog Diksvil Noča u Nju Hempširu glasali su u utorak u ponoć za Niki Hejli, dajući joj čistu pobjedu nad bivšim predsjednikom Donaldom Trampom i svim ostalim kandidatima.

Odmaralište je bilo prvo mjesto u zemlji na kojem se glasalo na primarnim izborima 2024. Novinari iz svih djelova svijeta su došli da isprate ovaj događaj, a bilo ih je više od birača u odnosu 10:1.

Na glasanju su i birači i novinari mogli da se posluže gomilom svježe pečenih čokoladnih kolačića.

Uz tako mali uzorak birača, rezultati obično ne ukazuju na to kako će izbori završiti, ali oni donose određenu dozu rane radoznalosti.

Diksvil Noč ima tradiciju prvog biračkog mjesta u državi, koja datira još od 1960, a rezultati su objavljeni samo nekoliko minuta poslije ponoći.

Na nekim prethodnim izborima, birači u nekoliko drugih malih gradova u Nju Hempširu takođe su glasali u ponoć, ali ove godine Diksvil Noč je bio jedini.

Glasanje je održano na novoj lokaciji, dnevnoj sobi u Tilotson hausu, pošto se Balsams rizort renovira. Atmosfera je bila prijatna, a 11-mjesečna zlatna retriverka Maksin je pozdravljala medije i glasače.

Les Oten, glavni vlasnik Balsams rizorta, rekao je da je uzbuđen što će glasati.

"To je posebno. Zaista jeste", rekao je Oten. "To je ono što bi trebalo da se desi u svakoj zajednici u Sjedinjenim Državama, gdje je učešće 100 odsto, svi glasaju. Niko od nas šestoro ne može da se žali na ishod izbora, jer smo učestvovali".

Oten je rekao da se ne slaže sa onima koji kažu da su primarni izbori u Nju Hempširu pokazali da nemaju nikakav realan uticaj, pri čemu se predsjednik Džo Bajden nije našao na glasačkom listiću, a republikanski kandidat Ron Desantis se povukao u posljednjem trenutku.

"Uvijek se svodi na samo nekoliko ljudi na kraju dana", rekao je Oten. "Imamo dva održiva kandidata na republikanskoj strani".

Diksvil Noč je mjesto koje zimi posjećuje veliki broj ljubitelja motornih sanki i nordijskog skijanja, a ljeti privlači golfere i planinare. Za primarne izbore, u ovom mjestu su registrovana četiri republikanca i dvoje neopredijeljenih birača.

Nju Hempšir, država na sjeveroistoku Sjedinjenih Država, poznata je po svojoj relativno umjerenoj, libertarijanski orijentisanoj podgrupi republikanskih birača.

Štaviše, primarni izbori u Nju Hempširu su "polu-otvoreni", što znači da birači koji nisu registrovani glasači jedne od dvije vodeće stranke, mogu da učestvuju, što može da nagradi kandidate koji djeluju bliži centru.

Zbog velikog broja nezavisnih birača Nju Hempšir je povoljniji za Hejli od konzervativnije Ajove. Kandidati, koje je podržavao Tramp, nisu dobro prolazili u Nju Hempširu proteklih godina.

Ako Hejli pobijedi, stranački izbori - kojima Tramp trenutno dominira - mogli bi da budu kompetitivniji. Pobjeda bi joj dala i zamah uoči stranačkih izbora u Južnoj Karolini - državi čiji je bila guverner - 24. februara.

Međutim, ako Tramp pobijedi, to bi moglo da stvori osjećaj neminovnosti da će on biti republikanski predsednički kandidat, treći put uzastopno.

Bonus video: