Gutereš: Neprihvatljivo je odbacivanje rješenja o dvije države na najvišim nivoima izraelske vlade

Generalni sekretar UN je rekao da stanovništvo Gaze trpi razaranja u razmjerama i brzini kakvo nije viđeno u novijoj istoriji, pozivajući na uspostavljanje novih humanitarnih prelaza

5701 pregleda 0 komentar(a)
Gutereš, Foto: Reuters
Gutereš, Foto: Reuters

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je u utorak da je "neprihvatljivo jasno i uzastopno odbacivanje rješenja o dvije države na najvišim nivoima izraelske vlade", dok je apelovao na veći pristup pomoći širom Pojasa Gaze, prenosi agencija Rojters.

Gutereš je u obraćanju na Savjetu bezbjednosti UN apelovao na da se omogući veći pristup pomoći u cijelom Pojasu Gaze i ocijenio da je humanitarna situacija u palestinskoj enklavi "užasna", prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Prošlonedjeljno jasno i ponovljeno odbacivanje rješenja o dvije države na najvišim nivoima izraelske vlade je neprihvatljivo", rekao je Gutereš.

Generalni sekretar UN je rekao da će "odbijanje i uskraćivanje prava na državnost palestinskom narodu neograničeno produžiti sukob koji je postao velika prijetnja globalnom miru i bezbjednosti".

To će, dodao je Gutereš, "pogoršati polarizaciju i ohrabriti ekstremiste svuda".

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je posljednjih dana naišao na globalne osude, ali i prkosio SAD koje Izraelu daju milijarde dolara vojne pomoći, odbijajući pozive za stvaranje palestinske države.

Netanjahuova kancelarija je prošle nedjelje saopštila da Izrael "mora zadržati bezbjednosnu kontrolu nad Gazom", i pošto Hamas bude uništen, nekoliko dana pošto je premijer takođe odbacio palestinski suverenitet nad okupiranom Zapadnom obalom.

On je rekao da Izraela mora da ima "bezbjednosnu kontrolu nad čitavom teritorijom zapadno od (rijeke) Jordana".

Gutereš je to odbacio, navodeći da se "izraelska okupacija mora okončati".

Generalni sekretar UN je rekao da stanovništvo Gaze trpi razaranja u razmjerama i brzini kakvo nije viđeno u novijoj istoriji, pozivajući na uspostavljanje novih humanitarnih prelaza.

"Ljudi u Gazi nisu samo u riziku da budu ubijeni ili povrijeđeni nemilosrdnim bombardovanjem, već imaju i sve veće šanse da obole od zaraznih bolesti poput hepatitisa A, dizenterije, kolere", rekao je Gutereš, dodajući da "ništa ne može opravdati kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda".

Međunarodne organizacije su upozorile da se poslije tri i po mjeseca nemilosrdnih vazdušnih napada i kopnene invazije, dva miliona stanovnika Pojasa Gaze suočava s akutnom humanitarnom krizom, uključujući prijetnju od gladi i bolesti.

Bonus video: