Tramp pobijedio u Nju Hempširu pa nazvao Hejli "uljezom", ona poručuje da je "trka daleko od završene"

"Ona nije pobijedila, ona je izgubila... imala je veoma loše veče", rekao je Tramp

12467 pregleda 5 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Tramp porazio je nekadašnju ambasadorku SAD u Ujedinjenim nacijama (UN) i bivšu guvernerku Južne Karoline Niki Hejli na republikanskim primarnim izborima u sjeveroistočnoj državi Nju Hempšir.

Pobjednilčki govor pred svojim pristalicama u Našui, Tramp je otvorio rugajući se Niki Hejli, nazivajući je "uljezom" i rekavši da je "održala govor kao da je pobijedila".

"Ona nije pobijedila, ona je izgubila... imala je veoma loše veče", rekao je Tramp.

Prethodno je 45. američki predsjednik objavio nekoliko gnijevnih poruka na svojoj aplikaciji "Truth Social", odbacujući Niki Hejli kao nekog ko je "u zabludi".

Tramp je proglašen pobjednikom vrlo brzo po zatvaranju biračkih mjesta. Od prijavljenih 82 odsto glasova , Tramp je imao podršku 143.416 birača (54,8%), dok je Hejli dobila 114.055 glasova (43,6%), prema podacima novinske agencije Asošijeted pres.

Guverner Floride Ron Desantis, koji je u nedjelju uveče objavio da odustaje od trke za nominaciju, dobio je 1.801 glas (0,7%).

Konačna razlika još nije poznata, ali kako sada stvari stoje, djeluje da će se pozivi pojedinih republikanaca da Hejli izađe iz trke, samo pojačati.

Međutim, ranije tokom dana, izborni štab Niki Hejli zarekao se da će ona sigurno nastaviti da se bori za nominaciju bar do takozvanog "Super utorka", 5. marta, kada istog dana glasaju birači u čak 16 država. Isto je učinila i sama Hejli na post-izbornom skupu u glavnom gradu Nju Hempšira - Konkordu.

"Ova trka je daleko od završene", poručila je Hejli i izazvala Trampa na debatu.

Hejli
Hejlifoto: Reuters

"Ja sam borac, i ne predajem se. A mi smo sada posljednji koji stojimo, uz Donalda Trampa".

Nju Hempšir trebalo da bude povoljniji za Hejli

Prema anketama, prije održavanja izbora Tramp je imao dvocifrenu prednost u odnosu na Hejli.

Glasanje na primarnim izborima, za razliku od kokusa, je tajno i odvija se kao i klasično glasanje. Na republikanskim primarnim izborima u Nju Hempširu mogli su da glasaju registrovani republikanci, ali i birači koji nisu registrovani ni u jednoj stranci. Takav sistem glasanja pogoduje kandidatima koji su bliži centru.

Zbog velikog broja nezavisnih birača Nju Hempšir je trebalo da bude povoljniji za Hejli od konzervativnije Ajove. Kandidati, koje je podržavao Tramp, nisu dobro prolazili u Nju Hempširu proteklih godina.

Da je Hejli pobijedila, stranački izbori - kojima Tramp trenutno dominira - mogli su da postanu kompetitivniji. Pobjeda bi joj dala i zamah uoči stranačkih izbora u Južnoj Karolini - državi čiji je bila guverner - 24. februara.

Međutim, Trampova - kako izgleda - ubjedljiva pobjeda, stvara osjećaj neminovnosti da će treći put uzastopno, upravo on biti republikanski predsjednički kandidat.

Protiv Trampa su podignute četiri optužnice što mu za sada nije ozbiljnije uzdrmalo rejting. Oko 15 odsto njegovih glasača je ipak reklo da ne bi glasalo za njega ako bude proglašen krivim po bilo kojoj tački optužnice.

Hejli pobjednica u Diksvil Noču

Šest registrovanih birača malenog Diksvil Noča u Nju Hempširu glasali su u utorak u ponoć za Niki Hejli, dajući joj čistu pobjedu nad bivšim predsjednikom Donaldom Trampom i svim ostalim kandidatima.

Odmaralište je bilo prvo mjesto u zemlji na kojem se glasalo na primarnim izborima 2024. Novinari iz svih djelova svijeta su došli da isprate ovaj događaj, a bilo ih je više od birača u odnosu 10:1.

Diksvil Noč ima tradiciju prvog biračkog mjesta u državi, koja datira još od 1960, a rezultati su objavljeni samo nekoliko minuta poslije ponoći.

Demokrate u Nju Hempširu takođe su glasale na stranačkim izborima u utorak, ali aktuelnog predsjednika SAD Džozefa Bajdena nije bilo na glasačkom listiću.

Demokratska partija je željela da prvi stranački izbori umjesto u Nju Hempširu budu u Južnoj Karolini. Ali, demokrate na nivou države Nju Hempšir tvrde da ih zakon obavezuje da prvo glasaju tu, pa su izbore ipak organizovali - i oni koji žele da podrže Bajdena morali su da dopišu njegovo ime - što je i učinilo malo više od jedne četvrtine birača, pa je Bajden poslije prebrojanih 86 odsto listića imao 23.095 glasova. i proglašen je za pobjednika.

U Južnoj Karolini demokrate će glasati 3. februara, a republikanci tri nedjelje kasnije.

Formalno, kandidati obje stranke će biti poznati na završnim konvencijama - kod republikanaca u julu, a kod demokrata u avgustu.

Bonus video: