Sjeverna Koreja ispalila više krstarećih projektila

Najnovije ispaljivanje projektila od strane Pjongjanga dolazi u trenutku kada je jedinica za specijalne ratne operacije Južne Koreje učestvovala u obuci duž istočne obale u provinciji Gangvon koja graniči sa sjeverom 10 dana

1933 pregleda 1 komentar(a)
Lider Sjeverne Koreje, Kim Džong Un, Foto: Reuters
Lider Sjeverne Koreje, Kim Džong Un, Foto: Reuters

Sjeverna Koreja je u srijedu ispalila više krstarećih projektila prema moru kod svoje zapadne obale, saopštio je Zajednički štab Južne Koreje, što je najnoviji znak pojačanih tenzija na Korejskom poluostrvu, javlja agencija Rojters.

Rakete su ispaljene oko 7 sati ujutro, a lansiranja su analizirali južnokorejski i američki obavještajci, navodi u saopštenju Zajedničkog štaba.

Praćene su dalje aktivnosti Sjevera, dodaje se.

Najnovije ispaljivanje projektila od strane Pjongjanga dolazi u trenutku kada je jedinica za specijalne ratne operacije Južne Koreje učestvovala u obuci duž istočne obale u provinciji Gangvon koja graniči sa sjeverom 10 dana.

Obuka je imala za cilj jačanje operativne spremnosti nakon nedavne artiljerijske paljbe Sjeverne Koreje u blizini sporne pomorske granice i testiranja oružja.

Pjongjang je saopštio da je ranije ovog mjeseca testirao hipersoničnu raketu na čvrsto gorivo srednjeg dometa, što je potez koji su osudile Sjedinjene Države, Južna Koreja i Japan.

Izolirani Sjever je također srušio veliki spomenik u svojoj prijestolnici koji je simbolizirao cilj pomirenja sa Južnom Korejom po naređenju lidera Kim Džong Una, koji je prošle sedmice nazvao rivala "primarnim neprijateljem" i rekao da ujedinjenje više nije moguće.

Bonus video: